La computació quàntica promet marcar un abans i un després al món. A més de poder accelerar l'entrenament de models d'intel·ligència artificial gràcies a algoritmes quàntics per analitzar grans volums de dades, ajudaria enormement a crear nous medicaments i materials, així com optimitzar massivament les rutes de transport i assignació de recursos.
La criptografia també es beneficiarà molt de la computació quàntica, ja que permetrà trencar sistemes de xifratge i crear-ne altres nous extremadament segurs que els ordinadors convencionals seran incapaços de desxifrar. És un dels motius pels quals grans empreses com Microsoft estan desenvolupant els seus propis xips especialitzats.
A la Xina no li és aliena cap tecnologia que pugui provocar un canvi trencador en la indústria, i per això fa temps que experimenta amb la computació quàntica. De fet, acaba de presentar el primer sistema de criptografia quàntica i afirma que és "impossible de hackejar". T'expliquem els detalls.
La Xina és al capdavant en seguretat quàntica
Pot ser que les agències de ciberseguretat tinguin raó en advertir sobre els «ciberdelinqüents quàntics» i la necessitat de què les empreses amb sistemes informàtics a mida, així com organitzacions i operadors d'infraestructures crítiques, implementin criptografia postquàntica per contrarestar aquesta imminent amenaça.
El Grup Quàntic de China Telecom ha anunciat recentment el llançament del primer sistema de criptografia distribuïda del món que combina dues tecnologies clau, assegurant haver completat la primera trucada interregional amb xifratge quàntic utilitzant aquest sistema. La trucada va cobrir una distància de 967 quilòmetres (de Pequín i Hefei).
El sistema utilitza distribució de claus quàntiques per transmetre de forma segura claus de xifratge a través de la mecànica quàntica i criptografia postquàntica per protegir les dades utilitzant algoritmes matemàtics complexos. Aquesta combinació, segons la companyia, crea una arquitectura de seguretat quàntica d'extrem a extrem dissenyada per a aplicacions clau com a comunicació en temps real, protecció de dades i autenticació fiable d'identitat, com ha explicat South China Morning Post.
Peng Chengzhi, científic quàntic en cap de la Xina Telecom i professor de la Universitat de Ciència i Tecnologia de la Xina, assegura que els sistemes basats en clau pública enfrontaran més riscos a mesura que la tecnologia de computació quàntica avanci a tot el món. Per això, ressalta la necessitat d'accelerar el desenvolupament i desplegament de nova infraestructura de ciberseguretat resistent a la computació quàntica.
Pel que ha explicat la companyia, el sistema està basat en tres capes i s'ha provat amb èxit en condicions reals, estant ja a punt per al seu llançament comercial a gran escala. En cas de ser cert, seria un abans i un després cap a les comunicacions pràctiques amb seguretat quàntica.
De moment, China Telecom ha establert xarxes d'àrea metropolitana quàntica a 16 ciutats importants del país, trobant-se al llistat Hefei, Xangai i Pequín. És una xarxa troncal nacional i interregional que situa el país asiàtic entre els líders mundials en seguretat quàntica. La xarxa d'Hefei és la més gran i avançada del seu tipus al món.