Ja hi ha data: l'Acadèmia Xinesa d'Enginyeria Física creu que el gegant asiàtic pot estar en condicions d'operar una central nuclear de fusió el 2035. Pel que sembla, i segons el professor de l'esmentada Acadèmia Peng Xianjue, el Govern Xinès ha aprovat ja l'inici dels treballs de construcció del complex i és possible que, en sis anys, hi hagi ja a la Xina una central d'aquest tipus que començarà a operar comercialment el 2035. Peng no és un qualsevol: fa anys que treballa com un dels principals assessors del Govern Xinès en matèria nuclear, tant en el referit a energia com a armament. I, segons ell, la Xina ja el té tota llest per combinar en una sola planta tecnologies de fusió i fusió per generar energia.

I com funciona?

Segons explica Peng, la futura planta nuclear activarà la reacció de fusió nuclear mitjançant polsos elèctrics capaços de provocar la ignició de dos isòtops de l'oxigen: el deuteri i el triti. Per si mateix, es tracta d'un desenvolupament dissenyat a partir de la màquina Z-pinch que utilitza el corrent elèctric present en el plasma per generar camps magnètics que el comprimeixen. De moment, la màquina Z que més potència ha assolit és nord-americana, però els xinesos asseguren que estan en condicions de generar fins a 50 milions d'amperes, a prop del doble del que van aconseguir els americans. Si són capaços de controlar el procés, l'energia polsada que s'alliberi equivaldrà a la continguda en 20 quilos de TNT. La detonació que es produeix a l'interior de la càmera d'ignició del reactor generarà partícules que absorbirà l'urani que cobrirà les parets de la càmera i aquest es dividirà en elements més lleugers. Així, la fusió de l'urani augmentarà fins a 20 vegades la producció de calor de la instal·lació i, en accelerar-se la fusió, el sistema estarà a punt per produir energia amb finalitats comercials el 2035.

Electricitat barata

La nova planta prevista pot utilitzar segons Peng mineral d'urani natural o residus nuclears de centrals actualment en funcionament. El tori, explica, també és un altre possible combustible i la producció de residus serà mínima. Es tractarà, a més, d'una central segura, perquè l'explosió que inicia la fusió d'elements es produeix sense energia ni temps suficient com per iniciar una reacció en cadena. Som davant d'una font capaç de generar energia barata durant milers d'anys? Veurem, però altres experts xinesos veuen problemes insalvables en el projecte. En declaracions al South China Morning Post, un altre físic nuclear indicava que la càmera de reactor haurà de suportar milers de detonacions al dia i serà necessari substituir components després de cada una d'elles. En tot cas, Peng és optimista: encara que el seu sistema mai no arribi a generar energia, la instal·lació pot convertir-se en un laboratori per desenvolupar noves armes o investigar el Big Bang.