La campanya d’immunització contra la bronquiolitis que es va posar en marxa el 2023 a Catalunya, ha reduït un 90% els ingressos de nadons infectats a les unitats de cures intensives alhora que les hospitalitzacions han baixat un 87% i les infeccions pel virus respiratori sincicial (VRS) ho han fet en un 68,9%.

Vacuna bronquiolitis / ACN
 

 

Menys visites

La campanya, a més, ha fet baixar la pressió sobre l’atenció primària en reduir-se les visites d’urgència hospitalàries un 55,5% i les bronquiolitis assistides a l’atenció primària en un 48,1%. Les dades procedeixen de l’estudi de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i que es publicarà en breu a la prestigiosa revista científica "The Lancet". En aquests moments, l’article està en revisió, pendent de l'acceptació per a la seva publicació. Aquesta anàlisi retrospectiva abraça de l'1 d'octubre de 2023 fins al 31 de gener de 2024, incloent tots els nadons nascuts entre l’abril i el setembre de 2023, que eren elegibles per a la immunització amb nirsevimab.

14 milions

La campanya ha estat possible gràcies a una inversió de 14 milions d’euros i, explica la Generalitat, “ha aconseguit un cost eficiència impressionant” des del punt de vista de la salut en els infants comparant les dades amb les d’anys anteriors, tant pel que fa a la salut dels nadons com a la reducció d’hospitalitzacions i ingressos al sistema. La cobertura de la immunització dels nadons fins els 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS) és del 87,2%. Els seus resultats han evidenciat que és clau en l’impacte que la bronquiolitis pot tenir en els més petits ja que els protegeix immunològicament i anatòmicament pels danys pulmonars que poden patir si passen la malaltia. El VRS és un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys. Per això, el Departament ha fet un esforç important per pal·liar aquest problema de salut pública. Salut va distribuir 65.000 dosis als centres d’atenció primària amb pediatria i hospitals de Catalunya per fer front al VRS i serviran per cobrir tota la demanda que hi hagi en nadons menors de 6 mesos que neixin fins a març de 2024.