Uns 60 microxips de silici dissenyats i fabricats a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) mesuraran el vent de Mart com a part de la missió 'Mars2020', organitzada per la NASA per esbrinar si hi ha hagut algun tipus de vida al planeta vermell i analitzar la seva atmosfera. Els sensors, segons ha informat aquest dijous l'UPC, formaran part de l'instrument MEDA, que mesurarà la direcció i la velocitat del vent a Mart, així com la seva humitat relativa, la pressió o les propietats de les partícules en suspensió.

Per això, els nous microxips, que s'han lliurat recentment al "Jet Propulsion Laboratory" de la NASA, amb seu a Pasadena (Estats Units), estaran incrustats a dos braços cilíndrics que, al seu torn, sortiran del pal d'un vehicle explorador.

L'objectiu principal de la missió és, d'una banda, observar signes d'habitabilitat, i per una altra, explorar la geologia i la dinàmica atmosfèrica, així com recollir mostres que puguin ser útils per preparar futures exploracions humanes a Mart. La segona fase de l'expedició és la que ha comptat amb la col·laboració del grup d'investigació de Micro i Nanotecnologies (MNT) de l'UPC.

L'investigador principal del MNT, el professor Manel Domínguez, ha celebrat aquest dijous al Laboratori de tests de la universitat la participació del seu equip en una expedició d'aquest calibre. "Estem en un bon moment, encara que després sempre poden aparèixer complicacions, com roques o un accident del vehicle explorador," ha matisat Domínguez.

Un altre dels investigadors del MNT, Lukasz Kowalski, ha subratllat que "a Mart hi pot haver vents forts, de fins a 100 quilòmetres per hora, que a la Terra tombarien objectes, però que allà ni es noten", pel que els sensors "busquen una forma diferent i adequada" de calcular-lo.

L'expedició 'Mars2020' partirà el juliol de l'any que ve i arribarà al planeta vermell el gener de 2021, on recopilarà informació durant un any marcià, és a dir, uns 660 dies. Es tracta de la tercera vegada que tecnologia dissenyada en l'UPC per mesurar el vent participa en una missió de la NASA.