T'agrada el foie? Segurament, sí i, molt probablement també, no el consumeixes tant com voldries pel preu que té, que supera els 80 euros per kg si el compres fresc, que és com millor és. Si estàs d'enhorabona o no, no ho acabo de tenir clar, però tot indica que, des d'aquest Nadal, tindrem una alternativa més barata (7,90 euros per 150 grams, que equival a uns 53 per kg) que, pel que expliquen des de restaurants de nivell com el madrileny Zalacain, no està del tot malament. Pel que sembla, l'aspecte, color, olor, sabor i textura són, diuen, "idèntics" als del foie original, un producte que fa anys que està en el punt de mira dels animalistes més radicals i que, a Europa, només pot produir-se a Bulgària, Espanya, Hongria, Bèlgica i França i que, ben aviat, podria no poder-se comprar a Nova York. Parlem, en concret, de Fuah, un producte que acaba de llançar al mercat l'empresa emergent espanyola Hello Plant Foods i, molt em temo, servirà, encara els seus creadors no ho vulguin, perquè els de sempre agreugin la croada contra el que, sens dubte, és un dels aliments més exquisits i delicats que l'ésser humà ha estat capaç de desenvolupar des que no camina de quatre grapes.

De què estem parlant?

Fuah, que es diu així, és una pasta d'anacards, oli de coco, farina de llenties grogues, fècula de patata, cúrcuma, oli de gira-sol i extracte de remolatxa que inclou també aigua, aromes diverses, armanyac, sacarosa i espècies. La textura és, expliquen els seus elaboradors, "sedosa, untuosa i ferma", fa una olor semblant al foie original i té fins i tot un color i un aspecte semblant. És, en definitiva, és un trompe-l'oeil hiperrealista que es pot menjar i, a sobre, sembla que fins i tot és bo. Els consumidors, explica Javier Fernández, el fundador de l'empresa que l'elabora, no ens adonarem que no és en realitat el que sembla en consumir-lo, però què ha de dir ell, que al cap i a la fi és qui hi ha darrere i davant de l'invent. Hello Plant Food té ja experiència amb productes d'aquest tipus, perquè fa mesos que ofereix succedanis d'hamburgueses i cansalada elaborats amb ingredients vegetals. El pot (perquè imiten el foie fins i tot en l'envasament) de 150 grams costa menys de 8 euros i ofereixen també peces més grans, en concret, de mig quilo. Des del 17 de desembre, està a la venda en uns 200 comerços a tot Espanya, entre els quals hi ha 63 hipermercats d'Alcampo i un centenar de botigues veganes.

 

De veritat és bona idea?

La capacitat tècnica de l'empresa elaboradora ningú no la discuteix, però la pregunta que queda pendent de contestar és si som o no davant d'una cosa per la qual ens n'hàgim d'alegrar. El foie natural dona feina directament a Espanya a unes 1.200 persones i en zones com, per exemple, Vera de Bidasoa, és gràcies a empreses com Martiko un motor de l'economia. A més d'aquests 1.200 llocs de treball directes, l'Associació Professional Interpalm, la patronal del sector, calcula que genera uns 5.000 llocs de treball indirectes. Són, sens dubte, molts i, per a tots ells, no és bona notícia que aparegui al mercat un succedani tan perfecte com sembla que és Hello Fuah. El context, a més, no és el millor, perquè la virulència amb què es qüestiona la conveniència de continuar elaborant aquest singular i delicat producte és molta. Per descomptat, tastaré Hello Fuah, però tinc els meus seriosos dubtes que no siguem davant d'un producte, excel·lent que, per altra banda, acabi convertit en un cavall de Troia.