UGT o, més aviat, la seva federació asturiana –l'històric SOMA- l'ha posat en negre sobre blanc: Espanya necessita una empresa energètica pública com les que ja funcionen a Suècia (Vattenfall) o el Canadà (Hydro-Quebec). Ho indica el secretari general de UGT, José María Álvarez, a Mieres, amb motiu dels actes del 123 aniversari de la fundació del Sindicat dels Obrers Miners d'Astúries (SOMA) per part de Manuel Llaneza, històric sindicalista a qui aquest diumenge es va retre homenatge. El 1911, el SOMA es va integrar a UGT.

hqdefault
homenatge manuel llaneza (1)
homenatge manuel llaneza (1)

 

Garantia de preus estables

Álvarez considera que la creació d'una empresa energètica pública equival a disposar d'una "garantia de preus estables" i que, alhora i si aquesta empresa és Hunosa, "es podrà reconstruir l'economia d'Astúries, una regió amb l'Espanya té un deute perquè el seu carbó ha servit per escalfar-nos tots durant molts anys". Hunosa, considera, "té prou força per convertir-se en aquesta empresa". Aquest mateix mes de febrer, el Congrés ha rebutjat una proposta d'Unidas Podemos per activar aquesta empresa pública de generació elèctrica que la UGT torna a reclamar. Hunosa, actualment, disposa de l'únic pou miner vertical en explotació a Espanya (Nicolasa, a Mieres), explota una central tèrmica (la Pereda, a Mieres) que funciona amb carbó i es vol adaptar perquè pugui cremar biomassa i compte també amb la planta de tractament de carbons (El Batà, a Mieres), més important d'Espanya. Alhora, desenvolupa projectes d'aprofitament geotèrmic a Mieres i Langreo i activarà en la tèrmica de La Pereda un projecte de captura de CO2.

La proposta d'Unidas Podemos no va superar ni tan sols la votació en la qual es plantejava la seva admissió a tràmit, ja que PP, PSOE, VOX, el PNB, PDeCAT, UPN i Foro Asturias van votar en contra. Només Unides Podemos, ERC, Bildu, BNG, Más País, Terol Existe, CUP i Compromís van votar a favor.

Què succeeix en altres països?

A més de l'elèctrica sueca Vattenfall; que genera energia amb combustibles fòssils (52%), energia nucle4ar (25%), energia hidràulica (21%) i vent, biomassa i residus (2%); a Europa només existeixen elèctriques públiques en algunes ciutats alemanyes com Munic. A França, l'Estat és, amb un 85%, l'accionista majoritari d'EDF i a Itàlia, l'Estat és també accionista majoritari d'Enel, però amb un 24%. A Veneçuela, Mèxic, Egipte, Vietnam, Sud-àfrica i Rússia, les principals empreses energètiques són 100% estatals.