L’educació financera, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, és manifestament millorable. Episodis com els que van protagonitzar Fórum Filatélico o la crisi de les preferents fa uns anys o la de les criptomonedes fa no res no haurien estat mai possibles a territoris en els quals, des de la primera joventut, les administracions s’haguessin preocupat de capacitar a la població per entendre com funciona un préstec, quines inversions impliquen un risc més gran o què es pot fer amb els estalvis sense posar en risc l’economia familiar. Per arreglar una situació que afecta Catalunya des de fa dècades, l’Institut d’Estudis Financers ha decidit emprar Tik Tok.

US DONEM LA BENVINGUDA A... 5 CENTIMS 1
 

5 cèntims

De moment, només és un perfil a la xarxa més popular entre el jovent i s’ha activat amb el suport del Departament d’Empresa i Treball, el Departament d’Economia i Hisenda, i l’Agència Catalana del Consum. La iniciativa s’adreça a joves d’entre 16 i 25 anys.

Educació financera i emprenedora

5 cèntims pretén fomentar l’educació financera i emprenedora entre el jovent i, alhora, promoure l’ús del català a les xarxes socials. S’hi tractaran temes com ara les finances personals, l’empresa, l’emprenedoria i l’autoocupació, els drets de les persones consumidores i la terminologia financera en català, entre d’altres.

La subvenció per a aquest projecte de continguts, a TikTok i en català, s’inclou en les 100 mesures per tal d’incentivar l’ús del català en tots els àmbits de la societat, que el Govern va presentar a final del 2022. L’objectiu, expliquen des de l’Institut català de Finances, és desenvolupar continguts útils i rigorosos per a formar financerament al jovent.