WhatsApp és l'aplicació de missatgeria instantània més popular del món. Més de 2 mil milions de persones la utilitzen cada mes per contactar amb els seus amics i familiars. Fins i tot els Estats Units, que és territori pro iMessage, han sucumbit a ella i més de 100 milions d'usuaris la tenen als seus smartphones per comunicar-se. Però no és ni la més completa ni tampoc la millor.
Telegram dona «mil voltes» a WhatsApp. Desenvolupada per Nikolai i Pável Dúrov, ofereix bastants més funcions que la proposta de Meta. A part d'un millor suport multidispositiu que permet utilitzar el servei alhora en telèfons, tauletes i ordinadors, permet crear grups amb centenars de milers de persones, integrar bots de tota mena, compartir arxius de fins a 2 GB (o més si ets subscriptor prèmium) i més personalització, entre altres característiques.
Tanmateix, tota la llibertat que promulgava Telegram ha tornat en contra seu. Alguns usuaris utilitzaven (i utilitzen) el servei per compartir contingut poc lícit, distribuir codi maliciós i vendre substàncies il·legals. Buscant una mica, era possible accedir a alguns «mercat negre», i ho diem en passat perquè els han tancat, encara que segurament n'hi ha d'altres per descobrir.
Els mercats negres haurien rentat milions d'euros procedents de robatoris de criptomonedes de Corea del Nord
Telegram va anunciar fa uns dies el tancament de dos mercats negres molt importants que operaven dins de l'aplicació. S'estima que des de l'any 2021 havien generat més de 35 mil milions de dòlars en servir tant a ciberdelinqüents com a estafadors. Segons ha comentat la firma d'investigació de Blockchain Elliptic a Reuters, junts eren més lucratius que Silk Road.
Silk Road va ser un mercat negre online allotjat en la dark web llançat el 2011 que permetia als usuaris comprar i vendre béns i serveis, sobretot drogues il·legals, a més de documentació falsa, programari piratejat i altres productes de dubtosa procedència. Per accedir-hi calia connectar-se a la xarxa Tor i disposar de bitcoins per completar les transaccions.
Aquests mercats negres de Telegram tenien els noms xinesos Xinbi Guarantee i Huione Guarantee Este últim ja ha confirmat que deixarà d'operar per complet a causa de l'eliminació de Telegram. En paraules d'Elliptic, la interrupció d'ambdós mercats serà "un dur cop per als estafadors que operen online", ja que se'ls ha tallat l'accés a una font confiable de "dades robades, serveis de blanqueig de diners i infraestructura de telecomunicacions".
El tancament del mercat d'Huione Guarantee a Telegram s'ha produït just després que el Departament del Tresor dels Estats Units llancés un pla per vetar Huoine Group del sistema financer nord-americà a començaments d'aquest mes. Huione Guarantee és una filial d'Huione Group, propietària d'Huione Pay i Huione Crypto. No obstant això, la decisió podria no estar directament relacionades amb les preocupacions del Departament del Tresor.
Es creu que Huione Guarantee ha rentat "almenys gairebé 33 milions d'euros en criptomonedes provinents de robatoris cibernètics per part de Corea del Nord i gairebé 32 milions d'euros en estafes". Telegram va intentar en diverses ocasions eliminar canals d'Huione Guarantee a començaments d'any, però el servei comptava amb còpies de seguretat.