Fa uns mesos era Bill Gates qui advertia sobre el tema: la IA és potencialment tan disruptiva com al seu dia ho va ser l'energia nuclear. Per descomptat, no escollia l'energia de l'àtom perquè sí. Després, aquí a Espanya, va ser Álvarez Pallete qui alertava de la necessitat d'un nou contracte social per fer front als desafiaments que planteja la generalització de l'ús dels sistemes d'IA en administracions i empreses. En sectors concrets, com per exemple el dels recursos humans, ja existeix certa alerta sobre els biaixos que aquestes eines podrien introduir. Amb tot, no és res nou: el 2018, Stephen Hawking ja havia advertit sobre el que la IA podia implicar.

que és la intel·ligència artificial i exemples 51854 orig

 

A 'Respostes breus a les grans preguntes'

Les seves reflexions sobre aquest particular apareixen en Breus respostes a grans preguntes, el llibre que es va publicar després de la seva mort. La IA, va considerar al seu dia Hawking, podria arribar a generar una situació que va definir com a explosió d'intel·ligència que podria deixar la humanitat "molt per darrere" de les màquines en termes de capacitat cognitiva. Aquest particular ha estat plantejat ja en la ficció i no una, sinó moltes vegades. Et sonen Skynet i HAL 9000? Doncs d'això, precisament, parlava Hawking fa un lustre.

Cal prendre-se-la seriosament

Més que com una predicció apocalíptica —el 2014 va indicar, literalment, que el desenvolupament d'una IA completa podria acabar amb la raça humana— les seves paraules han de prendre com una advertència: és quasi el mateix que Bill Gates va formular en comparar la IA amb l'energia nuclear. Per si mateix, no hi ha més que allò de sempre: no mata el punyal, mata qui l'empunya; però hi ha un canvi que no és fútil i que té a veure que, ara, existeix la possibilitat que, un dia, algú pugui crear un punyal capaç de matar ell sol. La culpa, amb tot, serà de qui decideixi crear alguna cosa així. Per això, a més de Gates i Hawking, Álvarez Pallete té raó: fa falta un nou contracte social que fixi clarament els límits que aplicarem a aquestes tecnologies disruptives. De tots depèn.