Així ho indiquen des de l'Asociación de Truficultores de Zaragoza, una de les organitzacions més importants de productors d'aquest sempre ben valorat fruit del fong ascomicet subterrani. En un any bo, Aragó produeix fins al 80% de la tòfona mundial i, en un de dolent, el 40%. D'on treuen aquest 60%? Doncs d'una simple regla de tres. Amb tot, i encara que a l'Aragó produeixen grans volums, Catalunya també compta amb una notable producció.

Terol, la província líder
Al gener, les fires tofoneres se succeeixen per tot el territori, però, i així ho indica Jesús López, el president de l'Asociación de Truficultores de Zaragoza, Terol és la província on més volum de trufes de produeix. Per obtenir tòfones, això sí, és important l'aigua, un bé escàs en l'actualitat i, més encara, a Catalunya, on s'han activat mesurades contra la sequera. A més d'aigua, fa falta fred a l'hivern –sinó la trufa no madura- i calor a l'estiu, que és el que la fa engreixar-se. Per plantar-la, són millors les zones calcàries, molt dolentes per al cereal, però excel·lents per a aquest cultiu.
I a Catalunya?
A Catalunya també hi ha una notable producció tofonera. Les gairebé 4.000 hectàrees destinades a l'Aragó a la truficultura són a Catalunya eren el 2021 unes 1.300. Cada any, es recullen a Catalunya més de dues tones de trufes i el preu es fixa en la Llotja de Vic. Sempre supera els 100 euros per kg i, de vegades, fins i tot 200. No és un cultiu gaire tecnificat, però sí que és clau per al desenvolupament rural de moltes zones interiors de la franja prepirinenca, on es concentren les plantacions. Es tracta de zones que no tenen l'interès turístic de les comarques d'alta muntanya ni de les característiques necessàries per desenvolupar un altre tipus de cultius com els cereals.