Amb el pas del temps, els telèfons es van espatllant o senzillament deixen d'oferir-te les mateixes prestacions que en un principi. No importa el mòbil que tinguis, sigui dels més assequibles o dels d'alta gamma, tots van a poc a poc a pitjor. Per això, fer-li un diagnòstic és una manera molt recomanable de conèixer el seu estat. Fins i tot, si has adquirit un terminal de segona mà i vols saber en quines condicions t'ha arribat, la possibilitat de realitzar-li un diagnòstic és tan senzilla com útil.

Conèixer l'estat del teu mòbil és possible tant per a un iPhone com per a qualsevol telèfon Android. En alguns casos ho podràs fer a través de les eines que t'ofereix de sèrie el mòbil i en altres, n'hi haurà prou que et descarreguis alguna de les apps que hi ha al mercat amb aquest objectiu.

A tothom ens ha passat en algun moment que el nostre telèfon no rendeix com solia, però el problema és que no som capaços de detectar per què. En algunes ocasions, després de saber on és el problema, es pot solucionar fàcilment i altres vegades ens adonem que són els últims moments amb el nostre mòbil i que ja és l'hora de canviar-lo.

Eines internes de diagnòstic

Android

Una gran part dels mòbils Android tenen eines internes per poder diagnosticar l'estat dels mòbils. Només s'han d'introduir una sèrie de codis i el telèfon presenta les dades del terminal.

  • Menú de diagnòstic ocult

S'hi arriba marcant al telèfon el codi *#0*# i a partir d'aquí el mòbil mostra una revisió d'una part del maquinari del terminal. No serveix per a tots els mòbils Android, però, en els que funciona, es pot conèixer l'estat de la pantalla (precisió del color, reconeixement tàctil...), les càmeres, els sensors i botons com el d'encendre i els de volum del so.

  • Menú d'informació d'ús

S'hi accedeix teclejant el codi *#*#4636#*#* i apareix a més terminals que el menú anterior. Dona la possibilitat de veure l'historial de l'ús del mòbil, l'estat del wi-fi, les estadístiques de la connexió telefònica de dades i altres aspectes més bàsics.

iPhone

Apple no és una companyia que li agradi oferir dades sobre el rendiment dels terminals i, per tant, en el cas de l'iPhone no es poden conèixer més que alguns paràmetres sobre l'estat de la bateria. Per a això, només s'ha de seguir la ruta Configuració > Bateria.

Diagnòstic a través d'apps

Algunes aplicacions permeten fer diagnòstics per a telèfons Android i altres, per a l'iPhone. Per això, et presentarem una sola app que està disponible per als dos sistemes operatius. Es diu TestM i es pot descarregar aquí per a Android i aquí per a iOS.

Amb TestM pots fer diagnòstics ràpids d'aspectes tan rellevants com la bateria, la càrrega, les càmeres, els diferents sensors, la ubicació, el Bluetooth o les connexions. Totes les proves són realment fàcils de fer i, sobretot, d'entendre.

És una aplicació gratuïta i conté anuncis. Per a aquells que prefereixin la versió sense publicitat, hi ha una altra versió però és de pagament.