Fa tres dècades que fem servir ordinador i encara se'ns sol fer una muntanya quan volem comprar-ne un de nou. I potser l'assumpte se'ns complica una mica més si l'ordinador és portàtil. Però no cal que us preocupeu, a continuació us oferim unes pinzellades sobre el que heu de tenir en compte si en compreu un.

Preu

El preu és el principal condicionant a l'hora de comprar un portàtil o, almenys, el primer filtre per saber la gamma en la qual us podeu moure. És el punt de partida i a partir d'aquí, les necessitats i les preferències marquen la pauta. Afortunadament hi ha preus per a totes les butxaques i, encara que es diferenciïn molt en l'acompliment uns dels altres, el mercat ofereix portàtils des dels 300 euros fins als que ronden els 3.000

El sistema operatiu

Els més importants són Windows i MacOS. El primer és el que predomina molt per sobre del segon. Si necessiteu un Apple per qüestions de feina o simplement perquè us agrada més, haureu de pagar més diners que si escolliu un Windows en igualtat de condicions (si és que es poden establir comparacions entre dos estils tan diferents). Totes les marques del mercat porten Windows de sèrie o estan pensades perquè s'hi instal·li aquest sistema operatiu. MacOS és un sistema operatiu que només trobareu als ordinadors d'Apple.

La bateria

És un element del portàtil que no s'ha de descuidar en el moment de la compra. Si feu servir el portàtil fora de casa o del vostre lloc de treball de manera habitual, la bateria ha d'oferir una durada de 7 o 8 hores d'autonomia com a mínim. Tanmateix, si amb prou feines el moveu de casa, la durada de la bateria no té excessiva rellevància.

La mida de la pantalla

La gran majoria dels portàtils porten pantalles que van des de les 11 polzades a les 17. Si el portàtil ha de ser utilitzar com un ordinador de sobretaula, o gairebé no es mourà del seu lloc habitual, la pantalla de 15 polzades és segurament la més recomanable perquè garanteix una bona visió. Si el que es busca és un equilibri entre visió i portabilitat, els de 13" són ideals. Finalment, si sou d'aquests que us l'endueu a tot arreu, són d'agrair l'escàs pes i la manejabilitat d'un portàtil d'11 polzades. Dissenyadors o aficionats als jocs, com més gran la pantalla, millor. Una de 17 polzades, per exemple.

L'emmagatzemament

Un portàtil de gamma mitjana sol portar un disc dur de 500 GB, encara que és cada vegada més freqüent trobar-se portàtils assequibles amb 1 TB de capacitat. No obstant, l'emmagatzemament ja no resulta tan decisiu com ho era fins fa un temps a causa de l'aparició del núvol com a alternativa per guardar arxius. El que potser sí que sigui important a l'hora d'escollir un portàtil, és que tingui un disc dur SSD o de memòria d'estat sòlid i no el tradicional disc dur HDD. El preu del primer és més alt però la velocitat d'escriptura i lectura que ofereix és tres vegades més gran. Potser és un dels aspectes més rellevants quan es busca comprar un portàtil nou.

El processador

Els processadors dels ordinadors funcionen com si en fossin el cervell i van de la mà de la memòria RAM. La potència d'un processador fa possible que un ordinador pugui posar més o menys programes en funcionament alhora o la velocitat a la qual els poden córrer. Si ets un usuari que sobretot navega per internet, utilitza el Word i veus sèries, un processador Core i3 o els A4 i A6 són suficients. A partir d'allà, si el teu acompliment amb l'ordinador és més exigent, necessitaràs un processador millor fins a arribar als Core i7 i el FX, com alguns dels representants més populars de l'alta gamma dins dels principals fabricants com són Intel i AMD.

La memòria RAM

La RAM és una memòria que serveix per emmagatzemar les instruccions del processador i altres dades que aquest necessiti mentre són executades. Els portàtils més bàsics porten 4Gb de RAM, però és sobrer ser previsors i aconseguir un portàtil amb 8Gb de RAM perquè suporta molt millor la multitasca. A partir d'això, els aficionats als jocs i els dissenyadors faran bé en apostar pels 16 i 32 GB de RAM.