Hi ha gairebé 500 milions de persones que pateixen pèrdua auditiva d'algun tipus al món. Els problemes d'audició poden ser de molts tipus i, encara que no en tots els casos, la seva incidència té la mateixa importància, els qui la pateixen han de bregar amb unes dificultats que poden arribar a ser molt dures.

Sense una capacitat auditiva clara és complicat seguir una conversa, distingir els diferents sons a què ens exposem diàriament i, fins i tot, en alguns casos, pot passar que els qui pateixin de pèrdua auditiva es vagin aïllant de l'entorn i dels altres a poc a poc. Parlar més alt, apujar el volum del televisor o estar més pendent de qui pateix un problema auditiu pot ajudar en ocasions, però no és, ni de bon tros, una solució als seus problemes.

Per això, des de Google han estat durant molt temps treballant en una aplicació que pogués suposar una millora per als que pateixen aquest hàndicap. El resultat de la investigació ja està a disposició de qui vulgui descarregar-se l'app. Es diu Sound Amplifier (Amplificador de Sonido, en la versió espanyola de la Play Store) i és una eina d'accessibilitat que fa el que promet: ajudar les persones a escoltar amb més claredat.

Està disponible per a tot aquell que disposi d'un telèfon mòbil Android amb la versió 6.0 (Marshmallow) o posterior. És a dir, per a pràcticament tot aquell que tingui avui un mòbil Android.

Mitjançant el machine learning (o aprenentatge automàtic), els investigadors de Google van classificar milers d'estudis d'audició i dades públiques disponibles per comprendre com sentim les persones en diferents entorns i a partir d'això es van decidir a crear alguns controls senzills que poguessin servir als que tenen algun dèficit d'audició a través de l'app.

Sound Amplifier

Com funciona l'aplicació

El primer que cal fer és connectar uns auriculars al mòbil i a continuació obrir l'aplicació. Es poden personalitzar les freqüències per augmentar el so que més interessa sentir, com ara les veus de les persones en una conversa i a partir d'allà filtrar el soroll de fons.

Un exemple que serveix per entendre la validesa de l'aplicació és el típic cas del restaurant sorollós, en el qual els qui tenen dificultats per sentir no són capaços de discriminar el soroll de les paraules dels seus interlocutors. En aquest cas, mitjançant l'ajustament en les funcions de l'app, les condicions milloren ostensiblement. Així mateix, també està pensada per poder sentir millor el televisor o incrementar el volum de les veus dels ponents d'una conferència, per exemple.

Malgrat que Sound Amplifier és molt intuïtiu en el seu ús, no resulta senzill si l'usuari no està massa habituat a l'ús de la tecnologia. Per aquesta raó, disposa d'una funció de visualització d'àudio que mostra quan es detecta el so i així ajudar a visualitzar els canvis que l'app està produint i si coincideixen amb el que l'usuari realment necessita. L'aplicació permet que es canviïn manualment el volum del so o el filtrat del soroll de fons, entre altres opcions.

Com sempre que surt al mercat una aplicació, els seus desenvolupadors –en aquest cas Google–, continuen treballant en la seva millora per a futures versions que poden aparèixer en forma d'actualització en qualsevol moment.

Pots descarregar-te Sound Amplifier gratuïtament des d'aquest enllaç i comprovar com aquesta eina servirà perquè tu o algú del teu entorn amb pèrdua auditiva resolgui alguns dels problemes que pateix.