Els nadons són extremadament delicats. Investigar amb ells no és fàcil. La Declaració de Hèlsinki (adoptada per primera vegada el 1964) estableix normes especials per protegir la població vulnerable, com els nounats. Aquests no poden donar el seu consentiment i depenen totalment dels seus pares o tutors per a la participació en estudis. Per això la Declaració de Hèlsinki, entre altres mesures, limita el que es pot fer i el que no.
Que una prova sigui segura en adults no vol dir que ho sigui també en un nadó, ja que el seu cervell i cos estan en constant desenvolupament. Tampoc no poden utilitzar paraules per expressar com se senten, requerint tecnologia especialment avançada per poder interpretar les reaccions fisiològiques, com el batec del cor o el moviment ocular.
Tot aquest conjunt de normes i complicacions provoca que els assajos clínics es demorin bastant perquè es prioritza la seguretat i benestar del nadó. Tanmateix, BabyBot podria marcar un abans i un després, ja que imita els comportaments d'un nadó humà. T'expliquem com és aquest robobebé que podria canviar-lo tot.
Una alternativa segura i ètica per a investigacions amb nadons

BabyBot és un innovador robot infantil tou que està dissenyat per imitar les conductes d'alimentació primerenques i el desenvolupament motor oral. Compta amb una boca sensoritzada, una llengua robòtica tova i circuits neuronals, el que li permet simular els reflexos d'alimentació complexos de l'etapa que va des del seu naixement fins als sis mesos.
Aquest robot nadó ha estat desenvolupat per un equip de l'Escola Politècnica Federal Suïssa de Lausana (EPFL) i Nestlé Research Lausanne. BabyBot reprodueix amb precisió les respostes d'un nadó humà a diverses textures i condicions dels aliments, així com els potencials desafiaments de la succió immadura i els reflexos de nàusea.
L'equip d'investigadors està satisfet amb l'invent perquè ofereix una alternativa segura i ètica a les proves en humans. Com hem comentat anteriorment, la investigació amb nadons és molt complicada perquè no poden expressar-se utilitzant paraules i hi ha diverses normatives que prioritzen la seva seguretat.
BabyBot obre noves portes en l'atenció pediàtrica, biologia evolutiva i enginyeria biomèdica. La clau està que és un robot tou, i els robots tous poden imitar comportaments humans com menjar, empassar-se i moure la llengua gràcies que estan fets i materials que s'assemblen als teixits humans. En aquest cas concret, pot manipular aliments líquids i semisòlids, així com realitzar comportaments d'alimentació conformes amb les etapes de desenvolupament, com l'alimentació amb biberó i cullera.
Sembla que aquesta és l'única plataforma que replica l'alimentació infantil en múltiples etapes. Els investigadors ja estan pensant en futures millores per fer-ho encara més realista, com funcions de masticació, saliva artificial i intel·ligència artificial incorporada per optimitzar el processament sensorial i el control adaptatiu. Tots els detalls estan publicats a Nature.