Hi ha qui té una por irracional als insectes, a la sang o als ascensors. Aquestes potser són les fòbies més freqüents. Però n'hi ha que no ho són tant. El que és ven cert és que el 9% de la població mundial pateix alguna fòbia, segons investigadors de l'Institut Nacional de Neurologia i Neurocirurgia. Hi ha fòbies de tot tipus, com per exemple, la dendrofòbia, que és tenir una por injustificada als arbres o la hipopotomonstrosesquipedaliofòbia, que no és altra cosa que tenir un temor irracional a les paraules llargues. 

Malgrat això, n'hi ha algunes que prenen més força que altres. És el cas de la nomofòbia, que és la por a estar desconnectat del telèfon mòbil, trastorn que, de fet, ja pateixen 8 de cada 10 espanyols (77%), segons dades de l'institut Psicològic Desconecta. 

Aquesta fòbia pot afectar, fins i tot, les relacions personals. L'expressió anglesa fa referència a tot allò que ignora a una altra persona quan hauria d'estar parlant amb ella. Una realitat cada vegada més comuna. De fet, 1 de cada 3 usuaris creu que la seva parella dedica més temps al seu mòbil que a la relació, segons l'estudi Three's Company: Lovers, Friends and Devices de McAfee.

Un ús sense descans

Un terç dels espanyols fa servir el seu dispositiu mòbil al lavabo, segons un informe elaborat per The App Dare. Ni tan sols descansen de la tecnologia al llit, ja que el 72% dels usuaris espanyols no apaga el telèfon ni per dormir i el 75% no el desconnecta ni a l'hora de practicar sexe

Però, això té conseqüències per a la salut? Sembla que sí. El 53% de la població que fa servir un smartphone pateix ansietat quan es queden sense bateria o el perden, segons el Centre d'Estudis Especialitzats en Trastorns d'Ansietat. A més, poden aparèixer altres símptomes com per exemple mal de cap o de panxa i pensaments obsessius, com taquicàrdies o atacs de pànic, com adverteix Sanitas. 

Patrons de conducta que es repeteixen

Aquest fet d'estar permanentment en contacte amb el món digital fa que siguin gairebé incontrolables les ganes de consultar contínuament el telèfon, també a la feina i fins i tot, posar-se nerviós quan algú no respon els missatges al moment, buscar de manera constant endolls per si s'acaba la bateria poder carregar el telèfon o pensa que l'smartphone vibra quan ni tan sols ho fa.

La sort és que es pot tractar però per fer-ho cal buscar ajuda mèdica en psicòlegs si l'addicció arriba a afectar el rendiment a la feina o estudis. A més, és important fixar horaris i rutines com per exemple, acostumar-se a respondre trucades i missatges no immediatament i desconnectar el telèfon durant els àpats o reunions entre amics. Els experts desaconsellen totalment revisar Instagram des del llit.