La mineria, a més de generar riquesa i ocupació modela els territoris en els que es practica i a les persones que els habiten fins al punt que, fins i tot quan les mines tanquen, la seva presència segueix indeleble no només en la memòria si no, també, en la quotidianitat: una comarca minera mai deixa de ser-ho i, per això, a ningú no l'ha d'estranyar que, encara que no quedin ja explotacions de carbó obertes, sigui en el Bierzo on acaba d'obrir una mina subterrània que, a més, s'inspira en les últimes i modernes explotacions carboníferes que Uminsa va habilitar a Cerredo i Tineo (Astúries) o Velilla (Palència) i en les quals els túnels aptes per a maquinària pesada substituïen als pous verticals. Ara, tanmateix, el que s'explota ja no és carbó: és pissarra, però l'accés als filons es fa mitjançant amplis túnels similars als de les carreteres i l'explotació es desenvolupa a grans cambres|càmeres o cavernes artificials. Aquí, els responsables són el grup Cupa, que acaba de treure al mercat les primeres 15.000 tones de pissarra de la seva mina subterrània de La Raniella, a la localitat del Bierzo de Benuza.

Mina Pissarra
 

Mineria circular

La mina de La Raniella ocupa, de moment, 70 persones i s'explota mitjançant el sistema de cambres|càmeres i pilars, el mateix que l'enginyer peñarriblense Paco Galán va introduir a les mines de lignit de la conca de Mequinensa en els primers anys vuitanta per maximitzar la productivitat i el mateix, també, que encara avui es fa servir a les mines de potassa de Súria. De moment, s'han obert ja dues enormes galeries de 220 metres de llarg per 22 d'ample i amb 50 metres d'alçària en les quals es desenvolupen totes les tasques mineres sense que ni una sola tona de runa surti a l'exterior, ja que les càmeres que s'exploten s'omplen amb l'estèril generat. Aquest mètode, que la companyia defineix com a "mineria circular" permet extreure del subsol fins a deu mil palets de pissarra a l'any. En total, la inversió prevista assoleix els 16 milions d'euros i les reserves de pissarra estimades assoleixen els tres milions de tones de, prou per a 100 anys de tasques, pissarra. Quan el complex, que inclou també una planta d'elaboració, funcioni al 100%, la producció anual s'acostarà a les 30.000 tones anuals i ocuparà prop de 150 persones.

cupa pissarres headquarters
 

Exportació

La pissarra del Bierzo es destinarà a França i el Benelux, principalment, encara que la demanda d'aquest material és també notable en províncies espanyoles com Astúries, Lleó o Lleida. Cupa Group, l'empresa propietària de la mina de pissarra del Bierzo, opera a nou països i explota 25 pedreres repartides per mig món. Cupa Pizarras, la divisió a què pertany la mina, és líder mundial en la producció d'aquest material i, el més important, ha permès que en aquesta terra minera que sempre serà el Bierzo, hi torni a haver homes que extreuen cada dia riquesa del subsol.

Mina Interior Cupa Group