La pandèmia del coronavirus i el confinament que ha provocat ha fet que, entre d'altres, les aplicacions de comunicació entre les persones s'hagin convertit en autèntics triomfadors del moment.

Alguns dels serveis existents i dissenyats per a casos d'ús específics, estan gaudint d'una segona i reeixida vida a mesura que les empreses i els usuaris busquen eines que satisfacin les seves noves necessitats. Per exemple, la plataforma de videoconferència Zoom ha augmentat de 10 milions d'usuaris diaris el desembre passat a més de 200 milions al març. Així, s'ha convertit en l'aplicació definitiva d'aquesta època del coronavirus. Ja no només per a negocis, Zoom s'està utilitzant àmpliament per a educació online, classes de fitnes i perquè famílies i amics mantinguin contacte.

Videollamada

De la mateixa manera, Microsoft Teams també ha experimentat una demanda sense precedents per la seva capacitat per ajudar al terreny laboral de caràcter remot. Però també ha guanyat força en l'esfera del lleure, la qual cosa ha fet que Microsoft ampliï l'abast dels equips per satisfer les necessitats de familiars i amics. D'altra banda, Facebook va revelar el mes passat que les trucades de veu i vídeo a Messenger i en Whatsapp s'havien més que duplicat en alguns mercats.

El problema de Whatsapp

L'aplicació de missatgeria elegida per més de 2 mil milions d'usuaris a tot el món, Whatsapp, hauria de ser la reina de les videotrucades de grup. Tanmateix, milions de persones recorrent a aplicacions més enfocades a les empreses per mantenir-se en contacte amb els seus éssers estimats.

Molts usuaris estan donant l'esquena a WhatsApp a canvi d'altres alternatives a causa de les limitacions que presenta l'aplicació. Microsoft Teams permet que 20 persones participin en un xat de vídeo privat, mentre que el pla gratuït de Zoom permet realitzar videotrucades per a fins a 100 participants (encara que amb una restricció de temps de 40 minuts). En canvi, Whatsapp permet només quatre participants per videotrucada.

A més, la versió completa de Whatsapp es limita als smartphones. Mentre que les tablets i els ordinadors són millors per a les videotrucades de grups més grans, ja que hi ha més espai a les pantalles per mostrar més usuaris simultàniament.

Vídeo conferencia

WhatsApp és conscient d'aquestes limitacions i pensa augmentar els límits de videotrucades de grup a vuit persones. Estarà disponible primer a través d'una versió beta de l'aplicació. Però encara, queda lluny dels seus competidors durant aquest confinament. D'altra banda, pel que sembla també està treballant en estar disponible en altres suports, el que podria fer que fos present en dispositius amb pantalles més grans, encara que no està del tot clar com funcionaria.

WhatsApp no corre perill de perdre el lideratge com a app de missatgeria instantània però està comprovant durant aquesta pandèmia que en una situació extraordinària, competidors inesperats li estan robant una part important del pastís.