No és nova la idea que els robots espacials siguin enviats a l'espai amb la intenció de provar diferents latituds, però pot ser que ara el pla es trobi molt més avançat.
Des de la NASA estan buscant la possibilitat de crear robots que siguin els encarregats de treballar en l'espai sense la necessitat dels astronautes.
Des de quan es venen treballant amb els robots espacials?
Els dispositius electrònics o robots existeixen des de fa moltíssims anys, de fet, la paraula Robot existeix des de 1920 gràcies al periodista i filòsof txec Karel Capek.
Ara bé, l'objectiu que té la NASA i diferents comunitats espacials és bastant senzill: comptar amb robots que utilitzin intel·ligència artificial i que puguin explorar l'espai millor que nosaltres.
Per què utilitzar robots en l'espai?
A diferència dels humans, els robots no s'immobilitzen o presenten falles per la por i pels dubtes. Els robots tenen la capacitat d'actuar amb precisió, també amb flexibilitat i generalment les seves estructures es troben fetes per suportar les condicions de l'espai.
Actualment, la majoria dels robots que té la NASA els divideix en robots interns i robots d'exploració. Mentre que els primers són utilitzats per a experiments dins de l'estació espacial, els segons tenen autonomia en l'espai i instruments per recollir mostres o altres objectes.
És molt probable que, en el futur, els robots tipus Optimus que ha fabricat la companyia Tesla, siguin els que s'encarreguin de fer tasques perilloses i anés de l'abast humà.

Robots astronautes fabricats pel Japó
Si hi ha un país que es troba avançat quant a robòtica es refereix, aquest és el Japó. L'empresa Gitai està creant androides autònoms que es puguin espavilar des de la Terra, però que es trobin en òrbita.
Pot ser que, encara que ens sembli "costós" produir un robot d'aquests, en realitat les empreses espacials redueixen fins i tot en un 90% (o almenys així ho diu Gitai) la despesa.
El robot astronauta de Google i la NASA
Si no has escoltat aquesta combinació, et diem que el seu fill és Spheres, un robot esfèric propulsat pel CO₂. El cervell de la màquina es coneix com a Tango i hi ha diversos models fabricats.
Són robots de la mida d'una bola de bolig i compten amb la capacitat de fer aplicacions espacials i militars. Segons el gerent de SPHERES, es planeja en el futur agregar acceleròmetres, capacitat de processament, càmera i més comunicació amb el robot.
L'objectiu final d'aquest tipus de robots és molt simple: donar més temps i oportunitat als astronautes d'investigar més coses mentre els robots "fan el treball brut".