Alguna cosa, i molt negatiu a més, està succeint a Espanya amb el gas: des d'octubre fins ara, 700.000 llars|cases s'han subscrit a la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) del gas coincidint amb la limitació del seu preu que, a l'octubre precisament, va fixar el Govern. La restricció fixada per llei fa que aquesta tarifa sigui molt més avantatjosa que qualsevol de les del mercat lliure.

rebut gas Rfq7bBy6BCg12cbzcPCqXRI 1240x768@abc
 

Què és la TUR?

És una tarifa de gas que el Govern ofereix a través de les seves comercialitzadores de referència (Comercialitzadora Regulada, Gas&Power, del Grup Naturgy; Energia XXI Comercialitzadora de Referència, del Grup Endesa; Curenergía, del Grup Iberdrola, i Baser, de TotalEnergies) i està pensada per a petits consumidors que no interessen a les comercialitzadores privades i que no reben ofertes que puguin assumir.

Situació anòmala

Per si mateix; la TUR i les comercialitzadores de referència complirien, al mercat gasístic, la mateixa funció que el que, si parlem d'electricitat, compleix el Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) o el Consorci de Compensació d'Assegurances si parlem d'assegurances obligatòries però amb una diferència: amb els actuals preus del gas, la TUR és la tarifa més avantatjosa perquè una família tipus espanyola no pot assumir (o pot amb moltes dificultats) cap dels plans actuals de subministrament que plantegen les comercialitzadores privades. Fins i tot la OCU proposa que s'opti per aquesta tarifa com a primera opció. Fins el Ministeri de Transició Ecològica admet que des de l'estiu de 2022 el nombre de beneficiaris de la TUR ha crescut en un 50% fins a superar els 2,3 milions sobre un total 8 milions de punts de subministrament residencials a tot el país. Així, una tarifa pensada (en origen) per a col·lectius molt determinats és la que escull actualment entorn del 30% dels consumidors i el percentatge va pujant. Segons la mateixa OCU, un usuari de TUR amb un consum anual de 9.000 kWh en pagaria 60,25 al mes però, si s'acollís a tarifes del mercat lliure, acabaria pagant entre 125 i 251. Si calculem la despesa anual, espanta: 723 euros contra entre 1500 i 3.000 segons la comercialitzadora.

Qui pot acollir-se?

Qualsevol llar|casa que consumeixi menys de 50.000 KWh a l'any, el que engloba a gairebé qualsevol habitatge amb caldera individual. La TUR es revisa quatre vegades a l'any (el gener, l'abril, el juliol i l'octubre). Al setembre, un beneficiari de la TUR pagava més o menys el 50% del que un usuari del mercat lliure abonava pel mateix. Urgeix, per tant, una reforma profunda del sistema energètic feta amb criteris econòmics i no polítics. No hi pot haver diferències d'entre el 100 i el 300% per a un servei en funció d'amb qui es contracti.