El vidre, que ha pujat entre un 15 i un 60% segons la seva qualitat i gruix|grossor; l'increment del cost de l'electricitat, xifrat per a alguns productors fins i tot en un 150%, i la pujada de la inversió necessària per alimentar bé a les abelles, que suposa una despesa superior fins i tot en un 70% que es registrava per al mateix objectiu fa un any, està complicant extraordinàriament la vida dels apicultors, especialment els del sud d'Europa, que han de fer front també a les conseqüències de la sequera d'aquest any. A Espanya treballen actualment uns 35.000 professionals, però la majoria es veuen obligades a combinar la producció de mel amb altres tasques agropecuàries. A Catalunya, s'espera que la producció sigui de les pitjors de la història i, així, i per exemple, a la província de Tarragona es registren disminucions de fins al 75% i en varietats concretes com la mel de romaní només es produeix un 10% del previst. I, a sobre., el sector del torró no ajuda.

Desastre general

En la Rioja, les organitzacions agràries reclamen ja a ajuts per a un sector que no ha estat capaç de produir ni la meitat de l'esperat, una cosa que es repeteix també a Extremadura. A Galícia parlen de producció irregular i a Castella i Lleó han produït un 60% menys. Les abelles, a més, produeixen mel ara durant la meitat del temps que en els anys 70 i el sector retreu als torronaires que l'increment de preus del voltant al 10% que registra aquest any aquest dolç nadalenc no està ajudant al sector.

torró
 

El torró

I és que el torró nacional, encara que s'elabora a Espanya, sol incloure mel i ametlles d'importació, que són molt més barates i garanteixen subministraments estables. Cada any, es produeixen unes 30.000 tones de mel a Espanya i se n'importen unes altres 28.000 o, almenys, així va ser el 2021. El sector apícola, que viu una de les crisis més greus dels últims anys, reclama el Govern que obligui els productors de torró a utilitzar matèries primeres locals.