El mercat de la intel·ligència artificial està dominat per unes quantes empreses. Encara que la Xina s'està posant les piles i en uns quants mesos més seria capaç de posar contra les cordes als Estats Units (si és que HUAWEI i Alibaba aconsegueixen llimar asprors per evitar una «guerra civil» per culpa de la IA), les que tallen el bacallà són OpenAI, Google, Microsoft, Amazon i Meta.

Encara que no tingui tanta rellevància com ChatGPT, Gemini o Copilot, la companyia de Mark Zuckerberg també està desenvolupant els seus propis models d'IA, anomenats Flama, i que els usuaris poden provar a través de Meta AI, el seu assistent d'intel·ligència artificial dissenyat per integrar-se a WhatsApp, Instagram, Facebook i altres productes de la companyia.

Pot ser que Meta no sigui la primera companyia en la qual un pensa quan es parla d'intel·ligència artificial, però Zuckerberg vol ser líder en aquesta tecnologia; ha estat «robant» experts a OpenAI amb suculentes ofertes de treball, i acaba d'anunciar una important reestructuració de les operacions d'IA de la companyia.

Meta ha invertit desenes de milers de milions de dòlars per construir centres de dades amb què assolir la «superintel·ligència»

L'última decisió de Zuckerberg ha posat potes enlaire l'estructura de Meta. Tots els projectes i negocis relacionats amb Meta AI es transferiran a una organització de nova creació anomenat Meta Superintelligence Labs (MSL). El nom és tota una declaració d'intencions, ja que la companyia busca assolir la «superintel·ligència».

La «superintel·ligència» artificial és un concepte teòric que descriu una IA amb capacitats cognitives i de raonament que superen les dels humans en tots els àmbits. Seria capaç de resoldre problemes, aprendre i prendre decisions de manera més ràpida i precisa que qualsevol persona de carn i ossos. Zuckerberg, en un memoràndum intern obtingut per Fortune, comenta:

A mesura que s'accelera el ritme del progrés de la IA, es vislumba el desenvolupament d'una superintel·ligència. Crec que aquest serà el començament d'una nova era per a la humanitat i estic totalment compromès a fer el necessari perquè Meta lideri el camí.

Si bé la «superintel·ligència» és encara una teoria, Meta està invertint molts diners perquè torni una realitat. Va firmar recentment un acord de 14.300 milions de dòlars (12.236 milions d'euros) amb Scale AI (empresa nord-americana especialitzada en l'etiquetatge i anotació de dades) i va incorporar el seu exdirector executiu, Alexandr Wang, com a director d'IA de Meta. Wang amb prou feines té 28 anys, però ha demostrat ser un geni en el camp.

Meta estaria oferint compensacions de 100 milions de dòlars (85 milions d'euros) per reclutar talent de OpenAI i altres companyies especialitzades en intel·ligència artificial, com Google DeepMind o Anthropic. A part de les contractacions, la companyia hauria invertit desenes de milers de milions de dòlars en la construcció de centres de dades per arribar a la «superintel·ligència».