Es diu chicharrita, és un insecte habitual a Oceania i Sud-amèrica, s'alimenta de la saba de plantes a què pot transmetre virus i bacteris i, això és el que la fa interessant, ha desenvolupat el seu propi sistema d'estalvi d'energia.

Superpropulsió

El seu aliment principal és la saba que circula per les tiges, composta en un 98% d'aigua i amb molt escassos nutrients, la qual cosa obliga, atesa la seva petita mida, a ingerir grans quantitats i eliminar mitjançant excreció l'aigua. Per a això, disposa d'un sistema singular: la superpropulsió.

Empoasca spp Adult

Fins a 300 vegades el seu propi pes corporal

La troballa és cosa d'investigadors de l'Institut de Tecnologia de Geòrgia i s'ha publicat a Nature Communications. El seu treball ha permès conèixer que aquests invertebrats són capaços de, mitjançant l'esmentat sistema, eliminar l'equivalent en aigua a 300 vegades el seu pes corporal. Els humans, al contrari, eliminem mitjançant la micció un 2,5% com a màxim al dia. Com ho aconsegueixen? Gràcies a un sistema digestiu eficacíssim i a uns músculs que els permeten projectar l'orina en gotes en vertical en lloc d'a tall de raig com fan altres insectes que, com elles, pertanyen a la família dels cicadèl·lids.

Un tret únic

Els autors de la investigació van descobrir que les chicharritas emeten gotes d'orina mitjançant aquest tret de líquid cap a dalt com una estratègia per conservar energia, diferenciant-se d'altres insectes de la família dels cicadèl·lidsque fan servir altres mecanismes d'expulsió de residus, com la producció d'un corrent en raig. El seu procedir estalvia energia i temps i, consideren els investigadors, podria clonar-se per desenvolupar estructures autonetejables i motors robòtics tous inspirats en els organismes dels insectes.