Com comença a ser habitual per aquestes dates, la Fundació Telefónica ha presentat l'exhaustiu informe anual La Sociedad Digital en España el 2018. Un estudi que revela els aspectes més destacats i rellevants dels usos, costums i opinions dels ciutadans arreu de l'Estat.

L'estudi porta realitzant-se durant els últims 19 anys i serveix com a fotografia sobre com anem evolucionant com societat digital amb el pas del temps. Un temps que si bé en cada aspecte de la vida és cada vegada més canviant, ho és encara més en tot el que es refereix a l'univers digital en el qual som tots immersos des de fa més de dues dècades.

Les tendències dels usuaris

Segons l'estudi, sorprenentment només el 24% dels usuaris de telefonia realitza trucades a través del mòbil. Una xifra encara molt menor en el cas de l'ús del telèfon fix que queda relegat a un 12%.

L'informe de la Fundació Telefónica es refereix a la joventut d'avui dia com la Generació Mute, un terme anglosaxó que fa referència a què les noves generacions prefereixen enviar missatges a parlar per telèfon. Tant és així, que els joves entre els 16 i els 24 anys van utilitzar el 2018 Whatsapp en un 96,8% de les ocasions com a via per comunicar-se tant amb els seus amics com amb els seus familiars.

Dins del conjunt de tots els ciutadans, el 95,1% de la població té com a canal preferit per relacionar-se el de la missatgeria instantània. De tal manera que ja es prefereix enviar un missatge de Whatsapp a realitzar una trucada de telèfon. Però no només això, sinó que també la gent es decanta per enviar un missatge de Whatsapp a tenir una trobada en persona. Un aspecte, aquest últim, preferit per només el 86,6% de les persones. Són xifres que deixen ben clar el ràpid que està canviant la manera de relacionar-se de les persones.

Les tendències de la indústria

Segons ha revelat Carmen Morenés, directora general de la Fundació Telefónica, la implantació i ús de la xarxa de fibra òptica és aquí entre les primeres del món, només per darrere de potències tecnològiques com el Japó i Corea del Sud.

Tanmateix, Morenés ha assenyalat que la relació que les persones tenim amb les màquines ha canviat. Fins ara servien per connectar persones però d'un temps ençà, s'estan connectant objectes, la qual cosa està permetent que s'hagi produït un boom de les dades, que ha definit com "el nostre nou petroli".

L'informe destaca com a concepte l'edge computing o computació de dades en l'extrem, que segons es relata en l'estudi revolucionarà el conegut com a Internet de les Coses i el núvol, així com permetre l'arribada de dispositius més intel·ligents. De tal forma, assenyala com a clau en els propers anys l'arribada de la connectivitat 5G per al veritable aprofitament de l'edge computing i de totes les novetats associades a ell.

Un dels punts més destacats de l'informe fa referència a Barcelona, considerada com "una de les ciutats més intel·ligents del món". Sobre Barcelona es diu en el text que "ha creat al voltant de 47.000 llocs de treball mitjançant la implementació de l'Internet de les Coses, s'ha estalviat 42,5 milions d'euros en aigua i ha generat un extra de 36,5 milions cada any gràcies a les solucions d'aparcament intel·ligent".