Com era la vida a la Catalunya rural que van conèixer de petits i de joves molts dels nostres avis i pares? D’entrada, molt més sostenible que l’actual, perquè conceptes com la reutilització o el residu zero, tot i no haver-se formulat acadèmicament es coneixien –encara que sense noms específics- i practicaven. Aquelles maneres de viure i treballar es reivindiquen a espais culturals com Museu de la Vida Rural, situat a l’Espluga de Francolí i gestionat per la Fundació Carulla des de fa més de 35 anys. Ara, aquest espai canvia de nom.

Façana Museu terra render 100124 1024x576

 

Sostenibilitat

Així, i des d’aquest gener, l’espai expositiu passarà a anomenar-se Museu Terra: Cultura rural sostenible. Des de fa més de set lustres aquest espai treballa per posar en valor el món rural, i fer èmfasi en tota la saviesa que aporta a l’hora d’imaginar futurs més sostenibles. Moltes dades oficials, expliquen des de la Fundació Carulla, “demostren com la desconnexió demogràfica amb el món rural i la terra és total.” Per això, indiquen, el Museu Terra es proposa posar tot el coneixement i patrimoni que conserva al servei del debat col·lectiu de la sostenibilitat i les maneres de seguir fent habitable el planeta.
 

5.000 peces


Amb una col·lecció etnològica de més de 5.000 peces, objectes i fotografies, així com exposicions temporals i un programa d’activitats educatives, el Museu Terra a l’Espluga de Francolí esdevé un centre cultural participatiu i dinàmic que anualment rep entorn 20.000 visitants i que ara amplia el seu impacte obrint la nova sala d’exposicions a Barcelona, dins la seu de la Fundació Carulla.

Totes les exposicions previstes a la sala de Barcelona aniran principalment dirigides a públic escolar d’entorns urbans. El programa es posarà en marxa el curs 24/25, però a partir del febrer 2024 s’hi podrà veure una petita mostra que vol ser un primer aterratge al barri del Poblenou, que l’interpel·li des del seu propi passat rural. Aquesta primera mostra estarà comissariada per Julià Guillamón i equip intern del museu i estarà oberta fins al juny 2024. Des de fa més de cinquanta anys, la Fundació Carulla treballa per transformar les persones i la societat a través de la cultura i les arts, liderant, impulsant i connectant projectes culturals i educatius que donin resposta als reptes que planteja la societat. La Fundació Carulla treballa a partir de 3 eixos: l’impuls a la creació cultural amb impacte; la llengua i territori; i l’educació per la sostenibilitat.