Van començar aquest gener, treballen des dels Centres d’Atenció Primària (CAP) i donen servei ja a un total de 8.131 persones que manifestaven algun tipus de trastorn emocional lleu o patien solitud no volguda. Són els professionals del Programa de Prescripció Social i Salut, amb el qual la sanitat catalana vol ajudar a la ciutadania qui ho necessiti a recuperar el benestar emocional sense necessitat d’emprar fàrmacs.

Què és exactament?

La prescripció social és un mecanisme a través del qual un professional de la salut i un pacient identifiquen junts activitats de la comunitat que puguin servir al segon per millorar la seva salut i el seu benestar. Es tracta, expliquen des de la Generalitat, “d'oferir alternatives a la medicalització dels malestars de la vida quotidiana a persones amb limitat benefici de la medicina tradicional i que perceben manca de participació social o sentiment de solitud o estan en risc d'aïllament social”.

/uploads/s1/36/19/84/32/youth-3712705-1920_15_630x420.jpeg
 

Atenció Primària

El programa Prescripció social i salut (PSS) pretén dotar a qualsevol professional de l’atenció primària d’eines per facilitar la prescripció social, sempre que estigui indicat que pot beneficiar el pacient de manera sistemàtica i avaluada. Per tal de desenvolupar la prescripció social, la Sub-direcció General de Drogodependències ofereix formació a persones que seran referents en prescripció social a l’equip d’atenció primària. El programa té com a objectiu disminuir el risc d’aïllament social dels pacients, millorar-ne la salut mental positiva i la qualitat de vida mitjançant la participació en activitats del seu entorn local.

Més d’un 20% de la població amb més de 15 anys, afectat

El malestar emocional el pateix al Principat, segons Enquesta de Salut de Catalunya de 2021, un 22,5% de les persones de més de 15 anys. Principalment, es tracta de casos de solitud no volguda amb trastorns lleus de salut mental com ara l’ansietat o determinades depressions. L’objectiu final és millorar el benestar emocional i augmentar el suport social, reduint la dependència al sistema sanitari. Un 65% de les persones que participen a les activitats que s'inclouen al PSS declara haver experimentat millores a la seva quotidianitat.