La Viquipèdia és una de les webs més consultades diàriament a tot el món. El 2018 va ocupar el cinquè lloc en el rànquing mundial de visites després de Google, YouTube, Facebook i Baidu. No és estrany perquè des de fa molts anys ha substituït les enciclopèdies i els diccionaris clàssics. Gairebé sempre, per qualsevol dubte que tenim, teclegem Google o visitem la Viquipèdia.

Amb el pas del temps a la Viquipèdia s'hi pot trobar gairebé de tot. Tant, que en la seva versió en anglès hi ha més de 5,8 milions d'articles, en castellà en té més d'1,5 milions i la catalana està per sobre de les 600.000 entrades.

Però no tot és la Viquipèdia entorn de la Fundació Viquipèdia. Afortunament, hi ha comptes amb altres recursos molt interessants, potser no tant per a l'ús diari, però dels quals ens en podem beneficiar amb un cop de clic. Aquests són alguns dels més destacats.

Viquipèdia Commons

És de les més conegudes i hi podem trobar les imatges que formen part de tots els articles de la Viquipèdia. Són fotografies i dissenys gràfics que també són d'ús gratuït. Com passa en el cas de la Viquipèdia, qualsevol internauta pot pujar una imatge pròpia i així incrementar l'arxiu per a la resta d'usuaris.

Wikillibres

Aquí es poden trobar llibres i manuals lliures de drets que a més poden ser editats per qui ho vulgui. Hi ha més de 3.000 llibres en anglès, gairebé 200 en castellà i més de 150 en català.

Wikcionari

És un diccionari lliure i està editat en 643 idiomes diferents. Té prop de 900.000 entrades en la versió castellana i gairebé 400.000 en català.

Wikiviatges

Aquest projecte engloba articles sobre tots els aspectes necessaris per anar de viatge arreu del món. De moment no té una versió en català, però sí en anglès, castellà i en altres llengües.

Wikiquote

Un lloc per gaudir per a tots els que busquen citacions famoses. Disponible en molts idiomes, cadascuna de les citacions referencia l'autor. La versió espanyola aplega més de 6.000 cites i la catalana supera les 3.000.

Wikispecies

Els amants de la naturalesa –amb els animals i els vegetals com a protagonistes principals– tenen en aquest projecte de la Fundació Viquipèdia una extraordinària font de consulta i base de dades de coneixement. A diferència d'altres projectes de la Fundació, Wikispecies només hi és en anglès i els termes científics referits les espècies apareixen en llatí, com és habitual.

Wikinotícies

És el lloc en què pots trobar i al qual pots aportar notícies lliures de drets. La versió en castellà aplega més d'11.000 notícies d'actualitat i en la catalana en trobaràs més de 4.000. La seva actualització i temàtica varia bastant segons l'idioma, però sempre s'hi poden trobar notícies interessants.

Wikiversity

En aquest projecte es poden consultar o crear projectes educatius de qualsevol nivell. Ja sigui de forma personal o col·laborant amb altres usuaris. Conté tres nivells: primària, secundària i universitària i la seva temàtica és tan àmplia com variada. No hi ha de moment una versió catalana, però sí una d'anglesa i una altra en castellà. Molt interessant per als qui vulguin continuar formant-se de manera gratuïta.