Les xarxes wi-fi d'un hotel solen estar en moltes ocasions completament obertes i només et demanen un número d'habitació, un codi o un clic per accedir a Internet. Aquesta absència de xifratge real significa que si t'enganxes t'hi converteixes en vulnerable a la intromissió d'altres persones que comparteixen aquesta mateixa xarxa.

El que succeeix en aquestes xarxes wi-fi, com les que s'utilitzen en la majoria dels hotels, és que no són privades. El procés d'inici de sessió simplement permet que l'hotel limiti l'accés a Internet, però això no significa que mantingui privada la seva activitat d'Internet.

Portátil hotel

Les xarxes obertes –a les quals qualsevol pot connectar-se sense ingressar un procés real d'ingrés–, són una via perfecta per espiar. Com aquestes xarxes no estan protegides amb xifratge, totes les dades enviades a través d'ells s'envien en text pla i qualsevol persona propera pot conèixer el tràfic que s'estigui produint, tret que, per descomptat, estigui connectat a un lloc web segur, xifrat amb el protocol HTTPS. Una cosa que, òbviament, no és alguna cosa que pugui passar només en un hotel sinó en un restaurant, un aeroport o una cafeteria, entre molts altres llocs públics.

El funcionament

 

Seguint amb l'exemple de l'hotel, si et connectes al seu wi-fi oberta i has d'ingressar un número d'habitació o una altra contrasenya per connectar-te, pots pensar que estàs connectat a una xarxa segura. I en cert sentit, és així.

El portal de l'hotel t'impedeix d'accedir a Internet fins que t'autentiquis. També permet que l'hotel limiti la quantitat de dispositius que poden accedir a Internet, però pot compartir aquesta connexió wi-fi de l'hotel amb molts altres dispositius. Tanmateix, després d'autenticar-te, encara estaràs utilitzant una xarxa wi-fi oberta, perquè l'encaminador et permet accedir a Internet, però en realitat no encripta la xarxa, encara està oberta. En definitiva, que aquest procés fa possible que es pot espiar el teu tràfic per Internet.

Com protegir-se dels possibles espies

 

Gran part dels llocs web que es visiten no utilitzen el protocol HTTPS, que significa que les persones poden controlar quines pàgines web s'està visitant i què s'està escrivint en elles. Afortunadament, els llocs web més importants amb dades confidencials utilitzen aquest protocol, des de Gmail a Facebook passant pel web del teu banc, però molts d'altres, no.

Per protegir-se de possibles intromissions en els casos de wi-fi pública, es recomana utilitzar una VPN (xarxa privada virtual). N'hi ha de pagament i gratuïtes i estan disponibles per a la seva descàrrega a Internet. I si no es vol pagar per una d'elles, n'hi ha algunes de molt senzilles d'utilitzar i que donen bon resultat, com és el cas de la popular TunnelBear.

Hacker

Les VPN funcionen com túnels encriptats. Tot el seu tràfic d'Internet és portat a través del túnel VPN mentre s'està connectat. Així, si et connectes a un web a través d'una VPN, el servidor VPN remot es connecta a aquest web per tu i aquest web es comunica amb el servidor VPN. El teu ordinador i el servidor VPN es comuniquen a través d'un túnel completament encriptat. Això significa que ningú a l'hotel ni ningú proper no pot veure que estàs accedint als servidors del web en el qual estiguis navegant. La connexió a Internet de l'hotel i qualsevol persona que es posi a espiar la wi-fi només podrà veure una connexió xifrada entre el teu ordinador, smartphone o tablet i un sol servidor VPN.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat