Al món actual totes les potències globals, com els Estats Units i la Xina, es troben immerses en una cursa armamentística per l'hegemonia del món. Enmig d'aquesta cursa, com no podia ser de cap altra forma, s'estan realitzant grans inversions per dur-lo a terme. Tanmateix, de vegades no surten bé com és el cas del programa del M10 Booker, el futur carro de combat lleuger dels Estats Units que ha estat cancel·lat.

Avui dia, com dèiem, les grans potències com els Estats Units tenen el seu poder en joc. Tant és així que estan buscant amb afany millorar els sistemes que tenen desplegats. A part de drons, avions de combat de sisena generació i míssils hipersònics, també hi ha mitjans tradicionals com els carros de combat. Utilitzats des de la Primera Guerra Mundial, aquestes màquines han anat evolucionant al llarg de més d'un segle fins a les moles blindades de les quals compten avui els exèrcits.

L'US Army diu adeu al M10 Booker, el seu carro lleuger del futur

L'augment en la potència de foc antitancs de la infanteria corrent, gràcies al desenvolupament de noves armes llançacoets i llançagranades, ha fet que els carros de combat actuals siguin febles a aquesta classe d'armes. Per això es va decidir augmentar gradualment la seva protecció. El problema és que, en el cas dels Estats Units, el M1 Abrams ha acabat pesant massa (fins a 74 tones) per dur a terme certs tipus de missions. Per això mateix els Estats Units estaven buscant un carro de combat lleuger que estigués a mig camí entre el vehicle de combat M2 Bradley i el M1 Abrams.

En aquest context, el programa del M10 Booker venia a posar solució a aquest buit que s'havia d'omplir. L'US Army volia proporcionar un mitjà de combat que permetés protecció alhora que potencia de foc sense un pes excessiu. Tanmateix, en últimes notícies que s'han publicat en el mitjà especialitzat 19fortyfive, hem pogut saber que el projecte ha estat cancel·lat, ja que el M10 Booker no estava progressant adequadament cap als estàndards que es demanaven i requerien. El primer d'ells era que pogués ser llançat des de paracaigudes, però el seu pes ja era immensament més gran per aconseguir aquesta qualitat. El que a la fi ha portat a la seva cancel·lació. "Ens equivoquem amb el Booker" ha comentat un dels oficials responsables.

Què queda ara? Encara s'aviat per parlar, però queda clar que l'exèrcit nord-americà ha de començar de nou amb el programa per veure si aconsegueixen llegar a aquesta solució intermèdia. De moment el M2 Bradley i el M1 Abrams continuaran sent els dos vehicles bàsics que es desplegaran en operacions en suport a les unitats a peu com la infanteria o les tropes d'assalt. L'Abrams és massa pesat i el Bradley massa lleuger, ja que, encara que el seu canó de 25 mm és letal, no pot realitzar un suport tan fort com un calibre major. A més, el seu feble blindatge l'exposa a les amenaces abans assenyalades de llançacoets i llançagranades.

En conclusió, l'US Army ha malgastat una quantitat gens negligible de diners creant un carro de combat que ara és inservible als propòsits de l'exèrcit. Sens dubte són dolentes notícies per a l'organisme. Ara bé, i sabent que els Estats Units continuen sent la potència més gran del planeta -encara que cada vegada més discutida- segurament troben aquesta solució intermèdia que busquen. Estarem pendents d'això i traurem les novetats que hi hagi sobre això.