Quant ens costa no disposar de prou professionals amb competències tecnològiques suficients en un mercat laboral en el qual el Big Data i la Intel·ligència Artificial importen més cada dia? Segons un estudi elaborat pel consorci IndesIA, 14.500 milions d'euros.

Cartell TIC
 

L'1,3% del PIB

L'esmentada xifra equival a un 1,3% del PIB i implica que al nostre país quedaran sense cobrir 6.500 ofertes d'ocupació als subsectors del Big Data i la Intel·ligència Artificial. Són un 26,7% més que el 2021. Per què? Doncs perquè la importància d'aquestes tecnologies i la demanda de professionals experts han crescut i la qualificació mitjana al nostre país és igual o, fins i tot, pitjor.

Hi ha solució?

Els experts de l'escola de formació tecnològica Ironhack creuen que sí, però la resposta a aquest desafiament no arribarà des del sistema educatiu tradicional que, consideren, "no respon a temps a les demandes i reptes del mercat laboral". Segons dades de 2022 de la Fundació Coneixement i Desenvolupament, Espanya és el segon país de la Unió Europea (UE) amb més percentatge de graduats universitaris en situació d'atur (8,6%), però hi ha places en carreres amb ocupació que queden sense cobrir. Per a Gaizka Cañellas, d'Ironhack, la resposta ha d'arribar des d'altres àmbits "hi ha d'haver més alternatives als models educatius tradicionals que democratitzen l'educació tecnològica. Cursos intensius i bootcamps, que solen ser més curts i pràctics que una carrera, poden facilitar la ràpida formació de talent especialitzat i la integració en el mercat laboral. Per això, comptem amb una sèrie de bootcamps especialitzats en diversos camps del sector IT: ciberseguretat, anàlisi de dades, Disseny UX/UI o Desenvolupament Web, pensats perquè qualsevol persona, amb o sense coneixements tecnològics, pugui accedir a una de les àrees més prometedores del futur," apunta. Sigui cert o no, el desafiament és allà. I 14.500 milions d'euros són molts.