Els últims moviments de Netflix per acabar (amb uns plantejaments sens dubte contraris a dret) amb la llibertat de gaudir del servei –que això és el que venen al cap i a la fi- des d'allà on l'usuari vulgui estan generant entre els usuaris una barreja de perplexitat i fàstic que, si algú no el remeia, acabaran fent bona la previsió que Barlovento Comunicación feia uns dies i que alertava sobre la possibilitat que, si Netflix no s'esmena, a prop del 60% dels seus clients puguin donar-se de baixa. Ara, i per remeiar-lo, anuncien rebaixes en les quotes, però només a Hispanoamèrica, el mateix lloc en el qual van iniciar la seva croada contra el que denominen "comptes compartits".

netflix, unsplash
 

 

De moment, al Carib, Amèrica Central, Bolívia i Cuba

Les rebaixes superen el 50% de la quota en països com Bolívia, Cuba, Veneçuela, Nicaragua i el Paraguai, on el Pla Bàsic, que costa a Espanya 9,99 euros, queda allà en 3,99 dòlars, just quatre dòlars menys del que costava abans (7,99). El Pla Bàsic permet gaudir del servei en una pantalla. L'Estàndard (2 pantalles), queda en 5,99 en lloc dels 10,99 anteriors i el Premium (4 pantalles), en 7,99 en lloc dels 13,99 anteriors. A Espanya, pel Pla Estàndard en paguem 12,99 i pel Premium, 17,99, imports a què cal afegir 5,99 euros si volem que un subscriptor extra gaudeixi del servei.

A Panamà, amb un nivell de vida millor que els països ressenyats, el Pla Bàsic passa de 8,99 dòlars a 4,99; l'Estàndard de 12,99 a 8,99 i el Premium, de 15,99 a 12,99. Finalment, a Amèrica Central el Pla Bàsic passa de 7,99 a 4,99; el Pla Estàndard de 10,99 a 7,99 i el Pla Prèmium, de 13,99 a 10,99. Per què? Doncs perquè a cap d'aquests països no ha d'haver funcionat com s'esperava la croada contra els comptes compartits. Això d'obligar a establir una ubicació preferent se sembla prou treballós en societats que, com la nostra, han fet del plug 'n play un costum. Res massa complicat d'activar funciona en cap lloc i, per això, l'estudi de Barlovento Comunicación acabarà revelant-se com encertat.

Ni a l'Argentina ni a Espanya

De moment, ni per a l'Argentina ni per a Espanya no s'anuncien rebaixes malgrat que el país sud-americà va ser un dels primers en què Netflix va intentar canviar les condicions en les quals els usuaris van contractar el servei. Es pot recordar que, almenys a Espanya, un canvi substancial de les condicions de prestació d'un servei faculta a qualsevol de les parts implicades en un contracte per resoldre aquest sense més complicació, però sembla que a Netflix no el tenen clar i consideren que poden decidir com i on podem gaudir del servei que presten. A Espanya, un país en el qual les segones residències són habituals i a on, també, existeix ja certa mobilitat laboral entre els joves que justifica freqüents canvis de domicili, aquest pla de l'empresa líder en continguts per streaming d'obligar a establir una ubicació preferent complica tot massa. I la competència, per descomptat, sotja: HBO, Amazon Prime, Disney + i la nova SkyShowtime han activat ja la manera oferta després del preceptiu període de wait and see. Per això, les rebaixes ja aplicades en alguns països d'Hispanoamèrica arribaran aquí més tard o d'hora. O això, o una millora del contingut, perquè encara que les sèries estan bé, les pel·lícules no tant.