De l'energia nuclear s'explica que el més eficient d'entre els diferents mètodes de producció energètica actualment disponibles: ofereix continuïtat en el subministrament, no requereix grans aportacions de matèries primeres i no genera emissions de CO2. Per això, des de la UE, se la considera ja a tots els efectes una energia neta i, així, mandataris com Macron o Biden l'han convertit en peça clau de la seva estratègia de descarbonització. A Espanya, tanmateix, anem per un altre camí, que no és el de tots, però se'ns imposa a la resta. Ara, des de l'ONG ambientalista RePlanet, presenten un estudi segons el qual els residus nuclears –que són l'element amb què els qui s'autodenominen ecologistes autèntics justifiquen la seva oposició frontal a aquest sistema de producció energètica- poden servir també com a combustible per a reactors.

 

Reutilització

Replanet és una xarxa d'associacions ciutadanes que, en la seva pàgina web, es defineix com una entitat que aporta solucions "al canvi climàtic, la pobresa i el col·lapse de la biodiversitat" des d'"un punt de vista científic". En el seu estudi plantegen que el combustible nuclear ja utilitzat pot tornar a fer-se servir per produir energia després d'un adequat tractament i en reactors nuclears més avançats que els actuals. Segons els seus càlculs, serien possible generar electricitat lliure de carboni per a entre 600 i 1.000 anys. Els reactors que farien falta, això sí, són diferents dels actuals: es tracta, en concret dels FBR (fast breeder reactor o, en el nostre idioma, reactor de neutrons ràpids). Aquests dispositius es caracteritzen per produir més material fisible del que consumeixen.

residus
 

Res de magatzems geològics profunds

Per als membres de Replanet, idees com el magatzem geològic profund per allotjar residus nuclears que preveu el Govern d'Espanya són un disbarat, ja que consideren que aquest material, segons ells erròniament, considerat com només un residu conté fins i tot un 90% d'energia fissionable que continua sense utilitzar-se. Per tant, instal·lacions com el descartat magatzem de Villar de Cañas recuperarien tot el seu sentit si es complementen amb una planta de reciclatge d'aquests materials que ara es descarten perquè es consideren un problema irresoluble.

Serietat

Replanet intenta amb la seva proposta agitar un estat d'opinió que ignora informes com l'elaborat per Nacions Unides el 2022 que indiquen que l'empremta ambiental dels sistemes de producció d'energia nuclear té un cicle de vida "més baix" que el d'altres sistemes. De la mateixa manera, denuncien des de Replanet, s'obvia també que el Centre Comú d'Investigació de la UE assenyala que "no existeix" cap base científica que demostri que l'energia nuclear (adequadament gestionada) generi més mal a l'home i enmig que altres sistemes. Per tot això, RePlanet conclou que l'oposició a l'energia nuclear de governs com el nostre és "perillosa i acientífica".