Segur que ho recordes de Terminator 2: no parlava, feia molta por i, encara que al final acabava liquidat gràcies al poder del nitrogen líquid i la màgia del fred, encara ronda pels malsons de més d'un. Ara, un grup d'investigadors xinesos i nord-americans que, donem per fet, han vist Terminator 2 més d'una vegada, acaba de desenvolupar un robot que inclou gal·li en la seva estructura i pot passar del seu normal estat sòlid a una forma més o menys líquida. L'han batejat com a MPTM, lletres que no són cap altra cosa que les sigles de Magnetoactive Phase Transition Mode o, en el nostre idioma, Material de Transició de Fase Magnetoactiva.

T1000
 

De moment, és petit

L'humanoide en qüestió està construït en un aliatge de gal·li, neodimi, ferro i bor que afavoreix les propietats magnètiques i que aprofita el punt de fusió del gal·li (29,8 graus) per poder semiliquar-se si la situació el requereix. En els assajos realitzats, l'androide (similar a un ninot de Lego i no molt més gran que aquests) ha aconseguit sortir d'una gàbia de barrots. A més, avancen els seus creadors, salta fins a vint vegades el seu tamany i pot rotar fins i tot a 1.500 revolucions per minut.

Quina utilitat tindria?

De moment no ho tenen clar, però la seva capacitat de saltar, escalar i fins i tot dividir-se en dos si fa falta i tornar a convertir-se en un després poden, vaticina Carmel Majidi, un dels responsables del projecte, fer-los útils per a usos biomèdics. De moment, l'han utilitzat per extreure objectes d'un model d'estómac. Com tots els robots, això sí, també pot utilitzar-se per al mal, però, abans de pensar catàstrofes diverses, val la pena recordar que aquesta característica (la que permeten fer coses indegudes amb ells) és compartida per qualsevol eina que hagi construït l'home. O no serveix també un ganivet per matar i per untar melmelada? Ben pensat, i si no que se'l preguntin a Shakira, fins a|fins i tot la melmelada pot servir per posar fi a quelcom.