Potser, les seves sigles no et diguin res i, com jo, pensis en aquesta tecla que activa les majúscules al teclat del teu ordinador, però SWIFT significa molt més que això i, també, condiciona la teva vida i la meva perquè la Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication és la societat que gestiona la xarxa internacional de comunicacions financeres entre bancs i societats de crèdit o, el que és el mateix, una de les eines que fan possibles els traspassos i transferències entre comptes. Ara, el seu nou projecte té a veure amb les monedes digitals, per a les quals pretenen crear una xarxa global de blockchain que permeti l'intercanvi de les CBDC, que són les divises digitals amb valor fiduciari que, un després de l'altre, estan activant els diferents bancs centrals i que pretenen convertir-se en una eina amb què combatre des de les administracions públiques l'auge de les cada vegada més poderoses (i opaques) criptomonedes privades.

SWIFT
SWIFT

Vuit mesos de prova

De moment, la SWIFT porta uns vuit mesos fent proves juntament amb bancs com HSBC, Estàndard Chartered, UBS i, el que és més important, els bancs centrals de França i Alemanya. La idea és que les diferents monedes digitals (CBDC) que impulsen els bancs centrals puguin utilitzar-se internacionalment i es converteixin en diners fiduciaris. S'estima que, a data d'avui, el 90% dels bancs centrals nacionals treballen en el desenvolupament de monedes d'aquest tipus.

Espanya, també

Al juny, el Banc d'Espanya emetia un informe en el qual es defensava el, considera ell, "enorme potencial" d'aquestes divises. Sergio Gorjón, economista de la Direcció General de Mercats, Operacions i Sistemes de Pagament del Banc de. Espanya i autor de l'informe, considera que es tracta d'eines que "afavoreixen la transparència i la mecanització de l'operativa" i tenen, davant les criptomonedes que ara coneixem, l'avantatge de "no representar risc de crèdit davant el seu emissor, ja que constitueixen un passiu monetari d'un banc central". En definitiva, que són criptomonedes, però estan avalades per organismes públics. El Banc Central Europeu treballa ja en la creació d'una moneda d'aquest tipus i Miguel Ángel Fernández Ordóñez, el que fos governador del Banc d'Espanya, avançava aquest mes de juliol que les CBDC seran "la peça central de la reforma del sistema monetari perquè són un actiu sense risc que garanteix l'estabilitat que requereix els diners". I, sí, és cert, però les criptomonedes tenen un avantatge que mai no perdran: són opaques i, per a molts, això compensa el risc.