La cursa per una energia neta i segura a Europa ha afegit recentment a un nou protagonista amb serioses aspiracions: Thorizon. Aquesta és una start-up francoholandesa, que està especialitzada en reactors de sals foses i que s'ha assegurat una ronda de finançament de 20 milions d'euros per desenvolupar el seu reactor modular Thorizon One. En total, la companyia ja ha recaptat 42,5 milions d'euros i està posicionada com una de les grans apostes europees en energia nuclear.

Un reactor basat en la seguretat, la sostenibilitat i la velocitat

El Thorizon One és un reactor, segons afirma la companyia en un recent comunicat, dissenyat per a una cosa tan ambiciosa com reciclar residus nuclears i convertir-los en energia lliure d'emissions. Aquest reactor promet ser un punt d'inflexió, gràcies al seu sistema de cartutxos de combustible, que permet alimentar el reactor amb rebutjos radioactius ja existents, la qual cosa el converteix en una espècie d'aspirador nuclear de llarg termini.

A diferència dels reactors tradicionals, el Thorizon One té un disseny modular i utilitza sals foses, que ofereixen un triple avantatge: seguretat, costos més baixos i un desplegament més ràpid. L'objectiu de la companyia és començar a construir aquest reactor el 2030 i per a això aquesta nova ronda de finançament els ha vingut d'allò més bé. La ronda ha estat liderada per Invest-NL, organisme públic neerlandès, amb el suport del programa europeu InvestEU i el programa France 2030.

Darrere del suport institucional a la companyia, com comprendràs, hi ha alguna cosa més que diners. Aquesta és també una aposta política per la sobirania energètica europea, en una era de transició cap a energia verda i amb tensions polítiques que exigeixen diversificar fonts i reduir dependències. Thorizon ja s'ha consolidat com un actor principal, serio, tècnic i amb visió a llarg termini, gràcies a aliances internacionals i a revisions conjuntes per part de reguladors francesos i neerlandesos.

Fissió nuclear utilitzant sals foses de tori

Kiki Lauwers, CEO de Thorizon, ha assegurat en el mateix comunicat que "amb el fort suport dels nostres inversors i socis governamentals, estem en una posició sòlida per avançar en el desenvolupament de Thorizon One". A més, afirma que "la nostra missió és impulsar la innovació nuclear a Europa, millorant la seguretat energètica alhora que reduïm les emissions de carboni i cremem residus nuclears de llarga durada. Donem la benvinguda a nous socis estratègics perquè s'uneixin a nosaltres i facin realitat el primer reactor de sals foses d'Europa".

Com ja te n'estaràs adonant, Thorizon no només vol construir un reactor nuclear. També vol redefinir com Europa regula i desplega l'energia nuclear. Estem en un moment en què les energies renovables necessiten suport constant, amb reactors modulars de sals foses com aquesta baula perduda entre sostenibilitat i fermesa energètica. Si la història del segle XXI s'escriu amb ciència i innovació, Thorizon acaba de crear un nou capítol, redactat amb tinta radioactiva.