Els James Dyson Awards, concedits anualment per l'Institut Dyson d'Enginyeria i Tecnologia es concedeixen cada any per a; expliquen des del grup Dyson, que és el promotor dels guardons; per reconèixer la tasca d'"aspirants a enginyers i solucionadors de problemes" que han aplicat els seus coneixements per descobrir noves maneres de millorar la vida a través de la tecnologia. Fins avui, James Dyson i la Fundació James Dyson han aportat més de 140 milions de lliures a conceptes innovadors en educació i altres causes benèfiques. Els premis d'aquest any ja tenen guanyadors i són, en categoria humanitària, un inventor polonès que ha dissenyat una ambulància d'evacuació metgessa tot terreny que es pot acoblar a qualsevol vehicle i, en categoria internacional, dos estudiants coreans responsables d'un dispositiu intravenós no elèctric especialment pensat per al seu ús en zones que han patit grans catàstrofes. Finalment en categoria sostenibilitat, el premi és per als creadors d'un revestiment per a murs que redueix la necessitat de fer servir aire condicionat que han elaborat uns estudiants de Hong Kong a partir de vidre reciclat

34.000 euros

Cada un dels projectes guardonats rep 34.000 euros que, explica Sir James Dyson, han d'ajudar que els invents es desenvolupin en les seves següents etapes i, a curt termini, arribin a ser comercialitzables. "Aquests joves inventors, en lloc de simplement parlar sobre els problemes a què ens enfrontem, han posat fil a l'agulla per resoldre'ls amb tecnologia i disseny. És la seva passió i determinació per millorar el món el que els fa tan impressionants, i espero que el premi els serveixi de trampolí cap a l'èxit", ha comentat Sir James Dyson sobre l'edició d'aquest any.

life chariot32
 

 

Guanyador humanitari – The Life Chariot, inventat per Piotr Tłuszcz

The Life Chariot, que així s'anomena, és una ambulància d'evacuació mèdica tot terreny que pot acoblar-se a qualsevol vehicle equipat amb ganxos. El seu baix pes i el seu sistema de suspensió fan que sigui més segur per a un ferit que el maleter d'un cotxe. L'interès de Piotr pel disseny de remolcs va començar en viatges amb la seva família pels Balcans i el Pirineu. Després, va passar els 10 anys següents, mentre realitzada els seus estudis de llicenciatura i màster, dissenyant remolcs tot terreny i de rescat en coves, abans de crear The Life Chariot. Aquest invent augmenta la capacitat d'evacuació dels equips de rescat en afegir espai per a un ferit en llitera i dos seients més per a metges o ferits lleus. Les dues primeres unitats s'han lliurat a la Unitat Mèdica Militar ucraïnesa i a la Unitat Mèdica Voluntària polonesa de la Fundació Damian Duda "W Międzyczasie, i s'han provat en terrenys com senders de muntanya, boscos, coves i mines. "Espero que The Life Chariot, amb el suport de James Dyson Award, continuï salvant vides, ja sigui en evacuacions en primera línia o en rescats d'accidents en llocs inaccessibles", explica l'inventor.

다이슨01 표지

Guanyador internacional – The Golden Capsule, inventada per Yujin Chae, Daeyeon Kim, Yeonghwan Shin i Yuan Bai


Els terratrèmols turc-sirians de febrer de 2023 van causar més de 55.000 víctimes i uns altres 100.000 ferits. Al llarg del procés d'evacuació, els metges van haver de desplaçar-se per entorns hostils mentre portaven a la mà diversos paquets de sèrum per als seus pacients. En resposta a aquest problema, un equip d'estudiants inventors de la Universitat Hongik de Seül va dissenyar The Golden Capsule, un dispositiu intravenós no elèctric i de mans lliures que utilitza forces elàstiques i diferències de pressió atmosfèrica en lloc de la gravetat. D'aquesta manera, els metges de zones catastròfiques no han de sostenir paquets intravenosos mentre transporten els pacients, i no es necessita electricitat per controlar la velocitat d'infusió.

"Vam veure les dificultats a què s'enfrontaven els metges i el personal de primers auxilis a les zones afectades per catàstrofes naturals a l'hora de transportar els pacients amb vies intravenoses, i els comentaris sobre la nostra solució han estat positius fins ara. En última instància, esperem que es converteixi en la nova norma per als paquets de sèrum, no només en situacions d'emergència, sinó també als hospitals," explica l'equip sobre el disseny del seu invent guanyador.

main picture
 

Guanyador de sostenibilitat– E-COATING, inventat per Hoi Fung Ronaldo Chan i Can Jovial Xiao

A Hong Kong, l'aire condicionat representa gairebé un terç (31%) del consum total d'electricitat. A més, més de 470.000 ampolles de vidre acaben cada dia als abocadors. Per solucionar aquests dos problemes, dos inventors de la ciutat han desenvolupat. E-COATING, una solució ecològica que resol dos problemes en un. Es crea a partir de residus de vidre reciclat i pot aplicar-se a teulades i parets exteriors per reflectir els rajos del sol i reduir així l'absorció de calor dels edificis. Això redueix la quantitat d'electricitat consumida en solucions de refrigeració com l'aire condicionat i mitiga les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle associades. "Inventem l'E-COATING amb el desig d'ajudar a resoldre els greus problemes mediambientals a què s'enfronta el nostre planeta. Els diners del premi ens permetrà avançar en els nostres objectius d'investigació i desenvolupament i crear una empresa per portar el nostre invent al següent nivell", expliquen ells mateixos.