Són una espècie invasora que, en algunes ciutats, ha desplaçat en part als coloms autòctons i, ara, són protagonistes d'un fet insòlit: es comuniquen de manera diferent a com ho fan els seus parents que viuen a Sud-amèrica, el territori des de comte van arribar. Són les cotorres. A Barcelona, se les considera exòtiques invasores perquè s'han establert en un ecosistema, hàbitat natural o seminatural i aquesta introducció és un agent de canvi i una amenaça per a la diversitat biològica autòctona, sigui pel seu comportament invasor, que desplaça a les espècies autòctones, o perquè modifica l'hàbitat.

/uploads/s1/36/21/24/30/cotorra-argentina2_4_1258x630.jpeg
 

Estudi

No ho diu un qualsevol: qui ho afirma és un grup d'investigadors de l'Institut Max Planck de Comportament Animal i Antropologia Evolutiva. El seu estudi s'ha publicat, a més, en la prestigiosa revista Behavioral Ecology i evidència que els sons que les cotorres europees emeten per comunicar-se entre elles no són els mateixos que els que utilitzen els seus equivalents de l'altre costat de l'Atlàntic. L'estudi s'ha realitzat a vuit ciutats europees.

Diferència

Les cotorres argentines que proliferen a Espanya, Bèlgica, Itàlia i Grècia mostren, i així ho explica Stephen Tyndel (coordinador de l'estudi) que els sons que emeten les cotorres europees varien entre les diferents ciutats estudiades. A les mateixes es pot haver arribat, detalla l'estudi, mitjançant processos passius en els quals els errors de còpia entre aus van generar diferències subtils que després es van convertir en distintives en adoptar-les un grup o, també, de manera activa. En aquest cas, les aus actuarien de manera conscient i utilitzarien uns sons concrets per identificar-se com|com a membres d'un grup. Podem parlar de dialectes?