Linkedin és el bar del barri de la teva ciutat on són els bancs i les gestories, Instagram i Tik Tok són els pubs als quals van els teus fills (i el segon és el que fa menys que ha obert) i Facebook vindria a ser la cafeteria de tota la vida i, per això, com en tota cafeteria de sempre hi ha gent de tota mena, vividors inclosos. Així, a Facebook pots trobar-te, com en la cafeteria del teu poble, persones i situacions que no esperes i, algunes d'elles, poden generar-te experiències desagradables. Els perfils maliciosos, com en tota xarxa social, abunden també a Facebook i avui et proporcionarem algunes pistes per poder descobrir-los.

Logo Facebook
Logo Facebook

Compte si no hi ha foto real

Facebook, ho diuen els meus fills, és la xarxa social que escollim els que tenim de quaranta per a dalt i rar és el cas de persones d'aquesta franja d'edat que facin safareig sense foto pròpia en el perfil o, almenys, al·lusiva a una cosa concreta de les seves vides o experiències. Si la foto et genera sospites, desconfia o, directament, comprova: realitza una recerca inversa d'imatges i mira a veure si la imatge d'aquesta persona amb qui interactues s'ha publicat abans en un altre lloc.

Comportaments estranys

Si donem per bo el símil de la cafeteria, entendrem que el normal a Facebook no és sol·licitar informació o ajuda de maneres inusuals. Demanar diners a desconeguts o reclamar algun tipus d'informació confidencial no és un comportament normal en un cafè i, per descomptat, tampoc no ho és a la cafeteria cibernètica per antonomàsia.

Cura amb les sol·licituds d'amistat

A tots ens agrada conèixer gent però, normalment, escollim per a això persones amb qui tenim algun vincle. Per tant, si reps una sol·licitud d'amistat d'algú amb qui no tens amics en comú o t'uneix algun vincle geogràfic o afició, aquestes, segurament, davant d'un perfil maliciós. La solució, sempre és la mateixa: recorre al Messenger i pregunta-li, directament, què vol de tu. Segur que t'emportes una sorpresa