T'imagines, en el futur, poder disparar un làser o alimentar sensors mèdics amb cinta adhesiva? Això no és ciència-ficció, sinó ciència pura i dura. És per això que a continuació et mostrarem en detall l'estudi publicat a la revista científica ACS Omega, que es demostra com una cinta adhesiva pot ser transformada en un generador d'electricitat, obrint les portes a dispositius portàtils de baix cost, que no necessiten bateries.
La revolució energètica que cap en un calaix d'oficina
Investigadors de la Universitat d'Alabama a Huntsville, en un recent comunicat publicat en la pàgina web de la institució nord-americana, han presentat un dispositiu conegut per les sigles TENG. Estem parlant d'un nanogenerador triboelèctric, és a dir, d'un nanogenerador que genera electricitat a través del contacte amb un altre material. En definitiva, converteix energia mecànica, com el moviment o les vibracions, en electricitat.
El secret està en l'efecte triboeléctrico, que podria assemblar-se a una espurna que es produeix quan dos materials es freguen i se separen, generant una diferència de potencial. La innovació d'aquesta investigació és que millora anteriors versions del TENG. En aquest cas, en lloc d'utilitzar cinta adhesiva de doble cara, els investigadors han utilitzat una cinta d'una sola cara, amb suport de polipropilè i adhesiu acrílic.

Com a resultat, els científics han obtingut un TENG més ràpid, potent i versàtil, capaç d'operar fins i tot a 300 Hz i de produir 53 mil·liwatts, prou com per encendre 350 LED o un punter làser. Però, com passa això? La màgia comença quan es col·loquen diverses capes de cinta sobre una placa vibratòria. Aquesta tecnologia, on cada contacte i separació genera electricitat, ha estat ja integrada a un sensor acústic i a un biosensor portàtil que detecta moviments del braç, amb aplicacions en medicina esportiva i rehabilitació.
El doctor Moonhyung Jang assegura que han presentat "una divulgació sobre captació d'energia i biosensors portàtils" i que "pròximament es presentarà una sol·licitud de patent". A més, afirma que "actualment, TENG només és útil per a aplicacions de sensors. Si pogués produir més energia, podria ser útil per a altres coses, com carregar bateries."
El projecte, que ha estat impulsat pel Charger Innovation Fund de l'UAH i per una col·laboració multidisciplinària que inclou experts en enginyeria, fisiologia de l'exercici i acústica té per objectiu ampliar les aplicacions d'aquests nano generadors, superar els seus límits de freqüència i generar prou energia no només per a sensors, sinó també per carregar bateries. Si la cinta adhesiva sembla que va ser el símbol del nyap al segle XX, en el XXI podria ser l'emblema de l'electrònica sostenible. Perquè de vegades, el que sembla una simple solució casolana, acaba sent una genialitat científica.