A Catalunya resten encara més de 4 milions de tones d’amiant. Es troven majoritàriament en forma de fibrociment a les teulades, en dipòsits, baixants o jardineres i, també, com a aïllament tèrmic i acústic. L’any 2032, bona part d’aquest amiant caducarà i cal retirar-lo, ja que les microfibres que pot alliberar si es degrada provoquen càncer i altres malalties. Per a fer-ho possible, la Generalitat ha activat l’anomenat Pla Nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032. El Pla arriba en resposta a un mandat de la Unió Europea que fixa com a objectiu la retirada de tot l’amiant present als diferents països membres de tots els edificis públics abans del 2028 i de tot el territori abans de l’any 2032.

Tejado con amianto
 

Quatre àmbits d’actuació

El Pla contempla 21 actuacions organitzades en 4 àmbits: identificació, retirada, prevenció i nou marc normatiu. D’aquesta manera, es contemplen accions enfocades a la detecció a edificis de tota mena, a la eradicació en l’àmbit públic i privat, al tractament segur dels residus i el seu reciclatge, a la revisió dels protocols en cas d’emergència, a la salut de les persones qui han estat en contacte i a la redacció d’una normativa que ha de permetre eradicar aquest material. Per activar tot plegat, el Govern de Catalunya reserva una partida ampliable de 10 milions d’euros

Alliberament de microfibres

L’amiant es va fer servir de manera general entre els anys 1950 i 1990, ja que era un material abundant i econòmic. Malauradament, es va comprovar que, si s’altera, allibera microfibres. Això pot provocar càncer, asbestosi i mesotelioma maligne. Per aquest motiu, l’any 2002 se’n va fer efectiva la prohibició total del seu us. El que ja estava instal·lat es podia fer servir fins al final de la seva vida útil.

El cicle de vida estimat de l’amiant és de 30 a 50 anys, així que es calcula que l’any 2030 més del 85% d’aquests materials hauran superat la seva vida útil.

Entre les actuacions que ja s’han dut a la pràctica destaquen l’elaboració d’un cens de l’amiant a Catalunya; línies de subvencions i actuacions singulars a Badia del Vallès o a les àrees afectades per la pedregada de l’agost de l’any passat al Baix i Alt Empordà i al Pla de l’Estany.