363 milions d’euros: aquesta és la quantitat amb la que, des del 2021, la Generalitat, mitjançant el seu Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, fomenta els sistemes d’autoconsum amb fonts d'energia renovable, l’emmagatzematge d’electricitat i la implantació de sistemes tèrmics renovables. Els diners provenen dels Fons Europeus Next Generation i els gestiona l’Institut Català d’Energia (ICAEN). Tot i això, encara queda molta feina a fer: la Prospectiva Energètica de Catalunya per a l’any 2050 calcula que, juntament amb l’electrificació de la demanda i la reducció en el consum d’energia, cal que hi hagi fins a 500.000 instal·lacions d’autoconsum en servei l’any 2050 per assolir el repte de la descarbonització de l’economia i la societat catalana. En tancar 2022, hi havia unes 60.000. Les xifres a tancament de 2023 es coneixeran durant aquest primer trimestre.

Cabecera Autoconsumo Documentacion.jpg.resize.2400.1160.center.center@2x
 

85.000 sol·licituds

Des de la seva obertura, a finals de l’any 2021, l’ICAEN ha rebut més de 85.000 sol·licituds d’ajuts vinculades a aquest programa, que superen amb escreix el pressupost disponible. Les finalitats d’aquesta línia són incentivar la pràctica de l’autoconsum a partir d’energies renovables en els diferents àmbits de la societat, facilitar la instal·lació de sistemes d’emmagatzematge que contribueixin a gestionar l’energia generada per equips d’autoconsum, i també fomentar l’ús tèrmic de les energies renovables. El programa s’adreça a pràcticament tots els sectors de la societat, des de la indústria als serveis passant per l’àmbit domèstic i les administracions.

L’autoconsum, una prioritat per Catalunya

L’autoproducció d’electricitat a partir d’energia solar fotovoltaica ha estat i és una prioritat per a Catalunya, en la mesura que és un dels eixos bàsics per a la transició cap a un nou model energètic nou. La generalització de la pràctica de l’autoconsum, explica la Generalitat, “és un termòmetre de la implicació de la ciutadania amb la transició energètica”.