Es disputa aquest mes d'octubre, però a Barcelona tenen tot llest ja per fer caixa. I no és per a menys, perquè que una competició com l'America's Cup se celebri en una ciutat com la capital catalana és tot un negoci. El precedent més immediat és València, on la competició es va celebrar l'any 2007 i va generar un impacte positiu de 2.274 milions d'euros i va permetre crear fins a 74.000 llocs de treball segons explicava l'any 2008 l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE).

Copa Amèrica espelma|vela pluja / Foto: America's Cup
 

Previsions

A Barcelona, les previsions són també importants, però una mica més modestes: segons la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Barcelona Capital Nàutica, l'edició 2024 de la competició generarà un valor afegit equivalent a 1.239 milions i pot crear 19.000 llocs de treball. Cada euro invertit, en generarà 6'35, ja que la inversió necessària és de 195 milions. Per què la diferència? Perquè a Barcelona, moltes de les infraestructures que faran falta ja existeixen. La competició se celebrarà en el Port Vell, que es renovarà per a l'esdeveniment. Allà, en concret, s'ubicaran les bases dels equips participants. València, al contrari va debutar a la lliga dels grans esdeveniments amb aquella America's Cup de 2007. Sigui com fos, a Barcelona s'aspira a aconseguir una cosa potser més important: convertir l'esdeveniment en un accelerador de la indústria tecnològica.

Conveni

De moment, la Generalitat i els organitzadors de l'esdeveniment han rubricat ja un conveni que recull el compromís de la Copa Amèrica de transferir a la Generalitat el coneixement tecnològic generat per aquesta competició en l'àmbit de l'hidrogen verd per impulsar la industrialització d'aquesta tecnologia a Catalunya. De fet, les embarcacions de suport oficials de la competició funcionaran amb hidrogen verd a una velocitat de fins a 50 nusos generant zero emissions. També en el camp tecnològic, la Generalitat i la Copa Amèrica "dinamitzaran l'ecosistema d'innovació català" aprofitant la demanda de solucions tecnològiques que genera la competició. Així, es fomentarà que empreses emergents, empreses, clústers i centres tecnològics i d'investigació locals puguin donar resposta als desafiaments tecnològics vinculats a la competició i es lluitarà per "impulsar" la contractació de productes o serveis d'empreses catalanes per part de la Copa Amèrica i els equips que competiran a l'esdeveniment. L'objectiu, per tant, és clar: garantir que el llegat tecnològic i industrial que pugui deixar aquesta edició de la competició beneficiï Catalunya.