L'asteroide 2024 YR4 va captar l'atenció de la comunitat científica a començaments de 2025 a causa d'una estimada probabilitat del 3,1% d'impactar contra la Terra el desembre de 2032. Tanmateix, estudis més recents han descartat aquesta amenaça, reduint la probabilitat de col·lisió terrestre a un mínim del 0,001%. No obstant això, noves dades indiquen que existeix una possibilitat del 3,8% que aquest asteroide col·lideixi amb la Lluna en la mateixa data.
Gràcies a observacions realitzades amb el telescopi Gemini Sud, al Turó Perdiguer (Xile), els científics han aconseguit traçar una reconstrucció tridimensional de l'asteroide, revelant una forma inesperada: s'assembla a un disc d'hoquei. A més, han pogut determinar que té una mida estimada d'entre 30 i 65 metres de diàmetre i que completa una rotació cada 20 minuts.

Característiques físiques i forma inusual
Observacions realitzades amb el telescopi Gemini Sud, ubicat al Turó Perdiguer, Xile, han permès als astrònoms reconstruir una imatge tridimensional de 2024 YR4. Sorprenentment, l'asteroide presenta una forma similar a un disc d'hoquei, una morfologia poc comuna entre els asteroides, que solen tenir formes més irregulars. S'estima que el seu diàmetre oscil·la entre 30 i 65 metres i que completa una rotació sobre el seu eix cada 20 minuts.
Possible impacte lunar i oportunitats científiques
Encara que la probabilitat d'un impacte lunar és relativament baixa, un esdeveniment d'aquest tipus oferiria una oportunitat única per a la ciència. Un impacte a la Lluna permetria estudiar directament la relació entre la mida de l'asteroide i el cràter resultant, proporcionant dades valuoses per a la comprensió dels processos d'impacte en cossos celestes. A més, en mancar la Lluna d'una atmosfera significativa, els efectes de l'impacte serien més fàcils d'observar i analitzar en comparació amb un impacte terrestre.
Origen i trajectòria de l'asteroide
Es creu que 2024 YR4 es va originar al cinturó principal d'asteroides, ubicat entre les òrbites de Mart i Júpiter. Pertorbacions gravitatòries, possiblement induïdes per Júpiter, haurien alterat la seva òrbita, apropant-lo al veïnatge de la Terra i la Lluna. Aquest fenomen subratlla la influència dels gegants gasosos en la dinàmica de petits cossos en el sistema solar i la importància de monitorar contínuament objectes propers a la Terra.
El cas de l'asteroide 2024 YR4 destaca la naturalesa dinàmica i sovint impredictible dels objectes propers a la Terra. Encara que l'amenaça d'un impacte terrestre ha estat pràcticament descartada, la possibilitat d'una col·lisió lunar ofereix una oportunitat per avançar en el coneixement científic sobre impactes còsmics. Aquest escenari ressalta la importància de la vigilància i l'estudi continu dels asteroides per comprendre millor el seu comportament i mitigar possibles amenaces futures.
