Amb l'arribada de l'emmagatzemament al núvol a través d'internet, les memòries físiques en les quals guardar tota mena d'arxius s'han anat venent menys però ni molts no han deixat de ser un recurs a què hàgim renunciat. Les raons són diverses, però possiblement dues siguin les principals perquè hi hagi gent que no utilitzi el núvol com a únic recurs d'emmagatzemament.

D'una banda, la desconfiança. No són pocs els que temen perdre dades importants en el cas que el servei del núvol tingui un problema greu o que es revelin les identitats dels usuaris com ha passat sovint. D'altra banda, els preus dels serveis que cal contractar si amb la versió gratuïta no n'hi ha prou, una cosa que succeeix freqüentment.

Per això els discos durs continuen estant d'actualitat, sobretot entre els particulars. I d'entre ells, les memòries USB o pendrives, continuen resultant de gran utilitat. Si vols portar amb tu informació important d'un lloc a un altre, si vols compartir una pel·lícula amb algú, si desitges carregar-lo al cotxe per escoltar música que hagis seleccionat per a un trajecte... Les raons poden ser molt variades.

Molts USB

En qualsevol cas, i ja que els USB ofereixen cada vegada una capacitat més gran d'emmagatzemament per preus iguals o similars als de fa uns anys, a continuació destacarem quins són els aspectes en què has de fixar-te per saber que pendrive t'interessa.

El tipus de connectivitat

Així com fins fa uns anys els USB es diferenciaven sobretot per la seva capacitat d'emmagatzemament, amb el pas del temps han anat sorgint versions noves i millorades que tenen a veure amb el tipus de connectivitat que ofereixen. Ara mateix al mercat pots trobar els següents: USB 2.0, USB 3.0 i USB 3.1. A més, n'hi ha que ofereixen connexió tipus C, com el que tenen la majoria dels mòbils de gammes mitjanes i altes. L'avantatge de les versions USB 3 respecte a l'USB 2.0 és que la tecnologia que porten suporten més velocitats de transferència.

La capacitat d'emmagatzemament

Un gran avantatge de les memòries USB és que amb el pas del temps l'emmagatzemament flaix s'ha anat abaratint molt. Fa no tant, comprar-se un USB de 16 GB era per pensar-se'l per la qual cosa suposava de desemborsament. Tanmateix, avui dia pot adquirir-se a qualsevol botiga per 5 euros.

També és cert que les necessitats que anem tenint exigeixen cada vegada més memòries d'emmagatzemament de més capacitat i per això, ara és habitual que qui compra un pendrive busqui un de 128 o 256 GB, encara que n'hi ha fins i tot de 2 TB. Al cap i a la fi, les qualitats de les pel·lícules en alta definició, com el 4 K, o la resolució de les fotos demanen més espai. La bona notícia és que una memòria USB de 256 GB pot comprar-se per 60 euros o fins i tot menys. Les de 128 GB són encara molt més assequibles.

La velocitat de transferència de dades

Ara com ara la majoria dels pendrives són USB 3.0, que fa temps que es van convertir en l'estàndard. Això no vol dir que no continuïn venent-se o valent els USB 2.0, perquè entre altres coses hi ha equips més antics que només suporten pendrives d'aquest tipus. El que ocorre|passa és que des de fa uns anys, tots els dispositius que es fabriquen suporten ja el 3.0 i la velocitat de transferència respecte al seu predecessor és molt més gran.

A més, en aquells equips que suportin l'USB 3.1, es recomana aconseguir unitats de memòria d'aquest tipus perquè dupliquen en velocitat als USB 3.0, encara que també solen ser més cars. Però el cert és que encara hi ha molt dispositius en els quals no es poden utilitzar els 3.1.

USB

La velocitat de lectura i la d'escriptura

Es pot distingir també entre velocitat de lectura i la d'escriptura de les memòries USB. La primera té a veure amb la rapidesa amb què el pendrive és capaç de gravar de reproduir els arxius que guarda en la seva memòria. Mentre que la segona, marca la velocitat a què és capaç de guardar o gravar els arxius que anem incorporant en la mateixa. Per norma general, a gairebé tothom li interessa fixar-se més en les taxes de velocitat de lectura que ofereix cada USB, ja que és la mesura que marcarà quant de ràpid es pot disposar dels arxius que estan emmagatzemats.

Els connectors extra

Algunes memòries USB compte amb connectors tipus USB-C o USB-A, perquè puguin ser connectats a un mòbil, una tablet o un ordinador. També n'hi ha alguns que tenen connector Lightning, que permeten adaptar-los a un iPhone o un iPad. Tenir en compte si una memòria USB té connectors extra pot ser un factor de decisió definitiu a l'hora de decantar-se per dos pendrives de similars característiques.