No ho diem nosaltres, perquè s'explica, i amb detall, en un estudi publicat a la revista Computers & Security que han elaborat investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Girona (UdG) i el Centre de Recerca a Ciberseguretat de Catalunya (Cybercat). En ell, es revela una cosa que sospitava la gran majoria d'usuaris i que, ara, es converteix en veritat avalada per dades: només un petit percentatge dels 500 webs més visitats d'Espanya compleix correctament el que s'indica al Reglament General de Protecció de Dades de 2016.

1 s2.0 S016740482200267X gr2 lrg
 

De quin tipus de webs es tracta?

Hi ha de tot: des de pàgines governamentals i plataformes de streaming fins, per dir-ho de manera políticament correcta, llocs de contingut per a adults. En la majoria, es fan servir tècniques de rastreig molt elaborades i poc conegudes per l'usuari mitjà. Són, per exemple, les web beacons (píxels invisibles que actuen com a autèntics espies) o sistemes que permeten conèixer l'empremta digital que deixa cada navegador que fan servir els usuaris. Les cookies, que són àmpliament conegudes, també s'utilitza de formes que freguen l'abús i, molt habitualment, sense consentiment de l'usuari o després d'obtenir-lo ocultant alguna dada substancial sobre el procedir.

1 s2.0 S016740482200267X gr1 lrg
 

Múltiples mètodes

Com a mitjana, cada web utilitza set cookies de rastreig i onze web beacons. A més, el 10% de les pàgines estudiades fa servir tècniques de rastreig d'empremta digital del navegador. Aquestes eines són molt difícils de detectar i permeten a qui les fa servir registrar el comportament dels usuaris per ajustar la publicitat que se li mostrarà a cada un d'ells.

Menys del 10% compleix

El més desolador de l'estudi és el minvat percentatge de pàgines web que recullen el consentiment dels usuaris de manera correcta. Per no arribar, no assoleix ni el 10%: es queda en un 8,91%. Si fos un examen, només 45 dels 500 llocs web analitzats aprovaria.