La presentació d'Apple va donar per a molt durant les més de dues hores que va durar. Ja hem explicat les principals novetats sobre iPhone i iPad que es van conèixer ahir, però més enllà dels dispositius mòbils més coneguts al món, el programari i el maquinari dels Mac d'Apple també van estar presents entre les noves notícies que es van desvetllar en la Keynote.

Hola, macOS Catalina

L'actualització del sistema operatiu dels Mac arriba a la seva versió 10.15 i succeirà l'actual macOS Mojave rebent el nom de Catalina. Una nomenclatura que continua la tradició d'Apple de posar noms d'emplaçaments coneguts de la geografia local.

Amb l'arribada de macOS Catalina sorgeix com a principal novetat una creixent aparició de les apps del iPad en l'ecosistema dels ordinadors Mac. Una cosa que Apple ja havia anunciat fa mesos que passaria aviat però que no s'ha substanciat fins ara. Durant el transcurs de la presentació de la WWDC19 es van realitzar algunes demostracions sobre com determinades apps de iPad es poden ja portar de manera molt senzilla als Mac.

Potser encara no és senzill fer-se del tot a la idea del salt qualitatiu que suposa per als qui manipulin ambdós dispositius, però quan arribi el salt a Catalina tot promet que serà una possibilitat del més interessant per als usuaris.

Mentre es vagin succeint des de ja les diferents versions beta de macOS Catalina, la definitiva es preveu que arribi a la tardor per a tots els usuaris els ordinadors dels quals es trobin entre els d'aquesta llista:

  • MacBooks de 2015 i versions posteriors
  • MacBooks Pro de 2012 i posteriors
  • MacBooks Air de 2012 i posteriors
  • Mac Pro de 2013 i posteriors
  • Mac mini de 2012 i posteriors
  • iMac de 2012 i posteriors
  • iMac Pro de 2017 i posteriors

Adéu, iTunes

L'arribada el 2001 de iTunes va suposar una autèntica revolució en els Mac d'Apple i també en una indústria musical que començava a donar clars signes de canvi irreversible del format físic dels CD al .mp3. Ara, 18 anys més tard –i després d'haver complert la seva funció amb un èxit decreixent amb el pas del temps– els ordinadors d'Apple que s'actualitzin a macOS Catalina deixaran de comptar amb ell.

Vol dir això que Apple abandona el seu focus al terreny musical en el camp dels Mac? Ni de bon tros. Es tracta només d'una actualització i un canvi d'escenari que semblava necessari després que iTunes hagi anat perdent un enorme protagonisme en els últims anys. Des d'ara, les funcions de iTunes es repartiran entre tres apps: Apple Music, Apple TV app i Apple Podcasts.

Amb l'arribada de Catalina, la sincronització entre els arxius d'àudio i multimèdia dels iPhone i els iPad amb els Mac es realitzarà a través de la utilitat Finder d'aquests últims. Així, la gestió dels arxius es durà a terme de forma molt més lleugera i amb l'avantatge que cadascuna de les esmentades tres apps es dedicarà en exclusiva per a les comeses específiques que els correspon.