No totes aquelles persones que somien amb l'aviació pensen a les cabines dels avions o en pistes d'aterratge. Algunes ja estan dissenyant la pròxima revolució aèria des dels seus escriptoris de secundària. Això, almenys, és el que ha passat en el marc de l'Esdeveniment Phoenix Spark STEAM, on un grup d'estudiants nord-americans ha demostrat que la innovació militar i aèria també pot ser desenvolupada en aules amb motxilles, nens i nenes i una imaginació desbordant.

El repte que va convertir estudiants en els estrategs del futur

L'esmentat esdeveniment va ser organitzat per la Força Aèria dels Estats Units i s'ha convertit en una plataforma singular, on alumnes de diferents instituts van treballar en reptes reals, aplicant els seus coneixements en ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques, l'enfocament pedagògic conegut com a STEAM. El missatge recollit en les jornades de l'esdeveniment és clar: en la Força Aèria caben moltes més professions que les de pilot.

Durant l'esdeveniment, equips d'alumnes van presentar els seus projectes a un jurat compost per líders locals, jutges i educadors. En cada repte plantejat, s'establia un guanyador, que demostraria la seva capacitat d'imaginació i innovació amb projectes com un robot serp que imita depredadors, esponges amb citronel·la o llibres estil còmic per explicar les diferents carreres dins de la Força Aèria a les noves generacions.

Daniel Barbieri, un dels estudiants que va participar en l'esdeveniment, procedent de l'Institut Buckingham, va sortir victoriós amb el seu equip i assegurava que "aquest esdeveniment va ser important per a mi i per al nostre equip, perquè va ser un projecte final per a la nostra escola i ens va donar l'oportunitat d'innovar amb un problema que no crèiem que trobaríem, amb subministraments i recursos limitats."

Imatge d'arxiu|arxivament de l'Esdeveniment Phoenix Spark STEAM
Imatge d'arxiu de l'Esdeveniment Phoenix Spark STEAM

Per la seva part, Judah Schoenrock, del programa Júnior ROTC de Deanza High School, va ser directe al nucli del problema: "sento que va ser important perquè m'estic allistant i, pel que he sentit, la gent pensa que la Força Aèria són només avions i pilots. Crec que és important que s'anunciï que hi ha moltes més feines que pots fer".

Més enllà d'exposar les bondats de l'aparell militar nord-americà, l'Esdeveniment Phoenix Spark STEAM busca anar un pas més enllà, conreant ments que siguin capaces de resoldre problemes, que estiguin connectades amb la seva comunitat i amb el futur. La Força Aèria sembla apostar per l'educació tecnològica amb pilar de la seva estratègia en aquest segle.

Sembla que la defensa del país ja no es mesura només en força, sinó també en simuladors, algoritmes, campanyes de comunicació o, en definitiva, idees. Aquest tipus d'iniciatives ens deixen clar que els futurs membres de la Força Aèria no només estan desitjant entrar en una caserna de l'exèrcit, sinó que ja estan treballant des de les seves classes en l'institut.