Amb els agricultors espanyols en peu de guerra i sense que cap administració sigui capaç d'oferir respostes concretes a la complexa situació en la qual els han ubicat la conjunció d'unes obligacions imposades des de Brussel·les amb la competència de tercers països en els que es pot produir aliments de forma més barata, són molts els productors que s'interessen per respostes alternatives com, per exemple, els desenvolupaments agrovoltaics. A França, s'han activat diferents projectes d'aquest tipus, però ara és un altre país europeu qui també fan el mateix. Els sistemes agrovoltaics permeten aprofitar un mateix terreny per a usos agraris i energètics, ja que les plaques s'instal·len sobre els cultius.

IMG 4733 1200x900 1
 

A Baden-Württemberg

Com parteix del projecte Model Region Agri-Photovoltaics for Baden-Württemberg, un consorci de 13 socis dirigit per l'Institut Fraunhofer de Sistemas de Energía Solar ISE construeix ja diferents plantes pilot agrivoltaicas en el citat territori i disposen ja fins i tot de resultats. Els primers són esperançadors, doncs mostren que els cultius situats sota les plaques es beneficien de l'ombreig parcial i els mòduls fotovoltaics produeixen més electricitat del que s'esperava gràcies a la refrigeració que proporcionen les plantes.

"El gran avantatge de l'agrivoltaica és que podem utilitzar l'espai dues vegades. Això fa avançar encara més l'expansió solar i, per tant, la transició energètica. Per això, la inauguració avui de la planta de Nußbach, la planta agrofotovoltaica més gran de fructicultura d'Alemanya, és un senyal important. L'ús de l'energia fotovoltaica i l'agricultura poden entrar en una simbiosi fructífera sense entrar en conflicte per l'ús de la terra", expliquen els promotors del projecte.

Menys pesticides

El primer sistema agrovoltaic del projecte s'ha instal·lat en una finca de pomeres de Kressbronn, a la vora del llac de Constança, i ja s'han pogut realitzar mesuraments durant dos anys. Els científics han comprovat que la necessitat de pesticides és un 70% menor i la de reg un 50% més petita. A més, les plaques produeixen un 20% més del que s'esperava.