Que l'ús inadequat dels telèfons mòbils genera problemes físics (el mal de coll i els problemes posturals són dos d'ells) és ben sabut però, poden més enllà de la nomofòbia afectar la nostra salut mental? Pete Etchells, autor d'Unlocked, creu que no. Unlocked: The Real Science of Screen Time és l'últim llibre d'aquest psicòleg i professor de la Universitat de Bath i, en ell, detalla que no existeixen evidències que els dispositius digitals tinguin una greu incidència negativa en la salut mental i el son dels qui els utilitzen.

Futbol movil 2
 

No existeixen evidències consistents i comprovades

Per a Etchells, afirmacions com la que assegura que l'exposició a la llum de les pantalles altera els nostres cicles de son o la que vincula les dificultats d'atenció certes que experimenten molts adults a l'ús de les pantalles no estan sustentades en evidències consistents i que, en molts casos, parteixen d'apriorismes que inspiren investigacions ad hoc. Davant el catastrofisme, Etchells proposa altura de mires (com si fos Joaquín Costa) i suggereix al lector fer un balanç entre el que realment cal témer –la qual cosa sustenta l'evidència- i els beneficis que reporta l'ús dels TIC.

Regulació

L'autor qüestiona també la conveniència d'aplicar regulacions restrictives ja que, assenyala, "les percepcions errònies poden tenir conseqüències no desitjades". Qualsevol normativa pensada per regular l'ús d'una tecnologia concreta ha, sempre, "de partir d'un enfocament basat en evidències i dades científiques". El contrari, tanca portes. Sens dubte, és una lectura aconsellable per a pares, docents i, en general, per a qualsevol que hagi hagut de llegir titulessis aterridors (o inquietants, com el d'aquesta peça) sobre com la tecnologia pot estar complicant la vida quotidiana