A l'era del streaming i els algoritmes que dicten les nostres llistes de reproducció, encara hi ha qui prefereix tenir el control total de la seva música. Per a aquests usuaris, existeixen plataformes que permeten descarregar música de forma gratuïta i legal, oferint una alternativa als serveis tradicionals.
1. Jamendo
Aquesta és una plataforma on artistes independents poden compartir la seva música de forma gratuïta i legal, a través de llicències Creative Commons, cosa que permet descàrregues legals i gratuïtes. Amb un catàleg de més de 400.000 cançons d'artistes independents, Jamendo és ideal per descobrir nous talents.
Estem parlant d'una alternativa ètica i accessible en el panorama musical digital, on es promou la difusió de la música independent i el respecte pels drets d'autor.
2. Amazon Music
Aquesta alternativa ofereix dos nivells de servei per als amants de la música: Amazon Music Prime i Amazon Music Unlimited. El primer, sense cost addicional per als usuaris Prime, dona accés a 100 milions de cançons sense anuncis ja una àmplia selecció de pòdcasts.
Tanmateix, a Amazon Music la reproducció es realitza principalment en manera aleatòria, amb la possibilitat de seleccionar cançons específiques només dins de llistes de reproducció predefinides. A més permet descarregar aquestes llistes per escoltar-les sense connexió.
3. Free Music Archive (FMA)
Aquesta és la plataforma digital llançada el 2009 per l'emissora de ràdio WFMU de Nova Jersey, amb l'objectiu de proporcionar accés gratuït i legal a música d'alta qualitat. El seu catàleg està compost per més de 100.000 cançons i inclou una àmplia varietat de gèneres i estils, tots disponibles sota llicències Creative Commons.
El 2019, FMA va ser adquirida per Tribe of Noise, una comunitat musical global centrada a crear oportunitats justes per als músics independents. Actualment, Tribe of Noise continua promovent la distribució de música lliure, facilitant l'accés a contingut musical per a creadores de mitjans, educadores i el públic en general.
4. Last.fm
Aquest servei digital va ser llançat el 2002 al Regne Unit, sent la seva característica distintiva el scrobbling, una tecnologia que registra en temps real les cançons que escoltes en diferents serveis com Spotify, Apple Music, YouTube i Deezer, entre d'altres.
Aquestes dades s'utilitzen per construir un perfil musical personalitzat, que permet als usuaris descobrir nous artistes i cançons basats en els seus gustos musicals. A més, Last.fm ofereix estadístiques detallades i recomanacions adaptades als gustos dels usuaris. És per això que Last.fm és la xarxa social per excel·lència per a melòmans.
5. Bandcamp
Aquesta és una plataforma digital llançada el 2008, que permet a artistes independents compartir, promocionar i vendre la seva música directament als seus seguidors. A diferència d'altres serveis de streaming, Bandcamp ofereix als músics un control total sobre el seu contingut, i això els permet establir preus, oferir descàrregues gratuïtes o acceptar pagaments voluntaris.
Per als oients, Bandcamp és una botiga de música en línia i una comunitat on es poden descobrir nous talents i donar suport directament als artistes. El servei és conegut pel seu model de negoci transparent i equitatiu, on els artistes reben una part significativa de les vendes, la qual cosa els ajuda a mantenir-se financerament independents.
6. SoundCloud
Aquesta xarxa social i plataforma de streaming va ser fundada el 2007 a Berlín i s'ha convertit en un punt de referència per a artistes independents i oients que necessiten trobar noves propostes musicals. Aquí, els usuaris poden interactuar mitjançant comentaris en moments específics de les pistes, compartir cançons i crear llistes de reproducció personalitzades.
SoundCloud compta amb opcions de subscripció com SoundCloud Go i SoundCloud Pro i s'adapta tant a oients casuals com a professionals de la música, sent un espai essencial en l'ecosistema musical del segle XXI.
7. Live Music Archive
Aquest servei forma part de la Internet Archive i està dedicat a conservar i compartir enregistraments de concerts en viu. Des de la seva creació el 2002, ha reunit més de 250.000 enregistraments d'actuacions en directe, abastant des de 1959 fins a l'actualitat.
Live Music Archive ofereix accés gratuït a una àmplia varietat de gèneres musicals, incloent-hi rock, jazz, folk i música experimental, amb la participació de més de 8.000 artistes que han autoritzat la inclusió de les seves presentacions al catàleg.
8. Audiomack
Aquest servei ofereix accés il·limitat a cançons i gèneres de tota mena, sent una de les seves característiques més peculiars que és possible descarregar música per escoltar sense connexió i sense necessitat d'una subscripció de pagament.
Audiomack compta amb més de 36 milions d'usuaris actius mensuals a tot el món i és una interessant alternativa per als qui busquen una experiència musical centrada en la comunitat i el descobriment de nous artistes i grups.
9. SoundClick
Aquesta plataforma permet a artistes independents compartir, vendre i llicenciar la seva música directament els oients. Ofereix emmagatzemament il·limitat de cançons en format MP3, amb opcions per a streaming gratuït , descàrregues o vendes a través de la seva botiga en línia.
SoundClick també genera llistes diàries de cançons populars en diversos gèneres i permet als usuaris crear estacions de ràdio personalitzades. Té més de 4,5 milions de cançons i una comunitat tan activa, que és un dels serveis més recomanats per descobrir i donar suport a música independent.