Una quarta part dels estudiants seleccionats en el programa de pràctiques de les Nacions Unides han estudiat a universitats catalanes. Són, en concret, onze joves que han estat seleccionats per integrar el grup de 40 estudiants seleccionats per participar en el programa de pràctiques de l’Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides (RAUN), que dona suport a estudiants de màster i doctorat que volen iniciar una carrera internacional. Aquest programa educatiu internacional permet als participants realitzar projectes de recerca pràctics, al llarg de 9 mesos, en diferents organitzacions mundials de prestigi com ara l’Organització de les Nacions Unides (ONU), l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) o el Ban Ki Moon Centre for Global Citizens (BKMC). El programa formatiu internacional de la l’Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides (RAUN) és una oportunitat per complementar els estudis amb coneixements pràctics sobre el sistema de les Nacions Unides i sobre cooperació internacional, alhora que es col·labora amb l’ONU en la cerca de solucions als grans reptes globals.

RAUN

 

Col·laboració

El prestigiós programa de la RAUN acull estudiants de les universitats catalanes gràcies a la col·laboració impulsada pel Departament de Recerca i Universitats, mitjançant el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), i la Delegació del Govern de Catalunya a l’Europa Central, amb seu a Viena, igual que l’Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides. La col·laboració es va iniciar el 2021 i ha permès que, amb els participants d'aquest any, un total de 48 estudiants de Catalunya s'incorporin al programa de prestigi de la RAUN. L'acord es va fer oficial el 2022, quan el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat va signar un memoràndum d'entesa amb el director de l'Acadèmia Regional sobre les Nacions Unides (RAUN). Enguany, el seminari d’inauguració tindrà lloc el proper 18 de setembre a Barcelona, sota el títol Gestió de crisi i resiliència: responent als futurs desafiaments globals, i serà acollit per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Tercer grau

D’entre les 82 sol·licituds rebudes per l’edició d’enguany, 27 provenien d’universitats del Principat, i d’aquestes, 11 són les corresponents als estudiants catalans finalment seleccionats, en els quals hi ha 6 homes i 5 dones que estan cursant màsters (4) i programes de doctorat (7). Concretament, hi ha 3 estudiants de la Universitat de Barcelona (UB), 2 estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), 3 estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), 1 estudiant de la Universitat Ramon Llull (URL) i 2 estudiants de la Universitat de Girona (UdG). Les àrees temàtiques dels estudiants són molt variades, hi ha estudiants d’economia, ciències de la sostenibilitat, sociologia, arquitectura, ciències polítiques, comunicació, educació o biotecnologia.